Zanimivosti

Največja sprememba od prve verzije

STA / S.R.
11. 6. 2013, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Apple je na dogodku v San Franciscu v ponedeljek predstavil prenovljeno različico mobilnega operacijskega sistema Ios, ki bo na voljo predvidoma jeseni, napovedali pa so tudi spletno storitev Itunes radio.

Reuters
Tim Cook med predstavitvijo novega operacijskega sistema iOS 7.

Sedma različica Applovega operacijskega sistema prinaša največjo spremembo sistema od prve različice, ki je luč sveta ugledala leta 2007, je na predstavitvi pred približno 6000 razvijalci in novinarji poudaril prvi mož Appla Tim Cook.

Novi operacijski sistem se razlikuje že na prvi pogled - nova različica se odpoveduje značilnim Applovim svetlečim kvazi-tridimenzionalnim ikonam in namesto tega uvaja preprostejše in barvitejše ikone, ki dajejo bolj čist občutek.

Sedmica pa vsebuje pa tudi kar nekaj novih funkcij, ki jih že poznajo uporabniki operacijskega sistema Android - med drugim uvaja hitrejši in preprostejši dostop do nastavitev in zaslona z obvestili, avtomatske posodobitve aplikacij in nov način za prenašanje datotek, ki so ga pri Applu poimenovali Airdrop.

Novi operacijski sistem pa naj bi prinesel tudi izboljšano večopravilnost in manjšo porabo baterije, je na dogodku povedal šef programske opreme pri Applu Craig Federighi.

Izboljšav bodo deležne tudi aplikacija za fotografiranje in govorna aplikacija Siri, Apple pa je predstavil tudi funkcijo activation lock, ki v primeru kraje onemogoči napravo.

Reuters

Apple je na dogodku v sklopu konference WWDC predstavil tudi spletno storitve Itunes radio. Gre za storitev, ki združuje več kot 200 spletnih radiev, poleg tega pa ponuja širok izbor glasbe z Applove spletne trgovine Itunes Store.

Itunes radio bo podprt z oglasi, v ZDA pa naj bi bil na voljo do konca leta, so še napovedali pri Applu.