Zanimivosti

Izgubljena Nokia razkrila dobrodošle skrivnosti

S.R.
10. 6. 2013, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Se še spomnite, kako je eden izmed Applovih uslužbencev pred leti v baru pozabil iPhone 4? Takrat so sledile pravcate policijske racije. Sedaj je nekaj podobnega 'uspelo' tudi Microsoftu, ki pa se je odzval malce bolj mirno.

Reddit
Wong je kaj hitro opazil, da ne gre za običajno programsko opremo.

Je pa nedavna izguba Microsoftove Nokie precej dobra novica za uporabnike Windows telefonov, saj kaže dobrodošle nove spremembe. A začnimo na začetku.

Fotografije Lumie 920 z nenavadno programsko opremo so se pred nekaj dnevi znašle na spletni strani Reddit, kjer so zaradi zanimivih novih funkcij, ki so jih prikazovale požele veliko zanimanja. Kako pa so fotografije sploh prišle tja?

Jeremiah Wong naj bi Lumio 920 5. junija kupil preko eBayja. Takoj je opazil, da je domači zaslon drugačen, kot bi moral biti. Zaslon start je imel ploščico ''feedback hub'', pa tudi sam telefon je imel ob strani vgravirane črke MSFT. Wong je sprva zmotno menil, da gre za verzijo telefona za razvijalce, a v resnici je v roke dobil nekaj precej bolj pomembnega.

Wong je med fotografiranjem telefona po pomoti razkril tudi svojo telefonsko številko in kaj kmalu so ga poklicali iz Microsofta. Njegov telefon so zaklenili na daljavo, sedaj pa so ga želeli nazaj in zahtevali, da Wong s spleta umakne fotografije operacijskega sistema.  

Očitno je lastnik telefona slednjega pozabil na avtobusu, nato pa ga je nekdo našel in prodal. A Microsoft je odreagiral precej manj burno kot pred leti Apple, saj so mu namesto groženj s tožbo ponudili povrnitev stroškov telefona, ter mu celo poslali nadomestni telefon. Wong je v intervjuju za spletno stran Verge povedal, da je bil neverjetno presenečen nad ''odsotnostjo zastraševanja''.

Viri blizu Microsofta so razkrili, da je operacijski sistem na Wongovem telefonu zares zgodnja verzija naslednje nadgradnje, ki se bo tako kot na računalniki imenovala Blue. Wong je povedal, da je imel sistem, kljub temu, da je šlo očitno za testno verzijo praktično vse, kar si je želel od telefona. Na fotografijah je namreč jasno razvidno, da Microsoft dela na centru za obvestila (ki ga je po androdiu dobil tudi iOS, ima pa ga tudi zdaj že preminuli Symbian), ki ga Windows Phone krvavo potrebuje. Prav zaradi odsotnosti tovrstnega centra za obvestila je Microsoft požel nemalo kritik, predstavniki podjetja pa so priznali, da jim je za preprosto zmanjkalo časa. Testna programska oprema razkriva tudi nekaj izboljšal glede večopravilnosti in splošne uporabnosti zaslona aplikacijami.

Seveda je vse skupaj še v testni fazi, zato ni nujno, da bodo vse te funkcije v takšni obliki našle pot do nadgradnje Windows Blue, ki pa je ne bomo dobili pred prihodnjim letom. Kakorkoli že, centra za obvestila se nikakor ne bomo branili. Microsoft pa vsega skupaj kot ponavadi ne komentira.

Reddit
Microsoft na srečo dela na centru za obvestila.