Zanimivosti

Planetarna obramba kar z asteroidi

J. P.
5. 6. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sedemnajstmetrski meteorit, ki ga je sredi februarja razneslo nad Uralom v Rusiji, je marsikomu služil kot bridek opomin na ranljivost našega planeta.

Thinkstock
Prioriteta ruskega vesoljskega programa

Tako je nenadoma postalo jasno, da človeštvo ne premore orodja, s katerim bi se bilo mogoče zoperstaviti trkom nebesnih teles v naš planet.

Po tistem je bilo objavljenih več mogočih teorij, ena zadnjih pa je zrasla na ruskem zeljniku in predlaga, da bi nevarne asteroide sestreljevali z asteroidi.

Tako naj bi bilo po njihovih besedah mogoče več asteroidov pritegniti v bližino Zemlje, kjer bi služili kot nebesni projektili zoper prihajajoče grožnje iz vesolja.

Računalniška simulacija naj bi prepričala tudi bolj skeptične v strokovni javnosti.

Asteroidi naj bi bili razvrščeni na način, ki bi omogočal njihovo kroženje; tako bi šel vsakih nekaj tednov ali mesecev eden izmed njih mimo Zemlje na višini 100.000 do 200.000 kilometrov, pripravljen sestreliti tarče.

Trenutno naj bi bilo več kot 9.000 bližnjih asteroidov in asteroidov, katerih orbite jih približajo Soncu na eno astronomsko enoto (149 milijonov kilometrov). To število pa bi bilo lahko zgolj odstotek ali dva resničnega, saj so novi asteroidi odkriti dnevno.

Najprimernejši asteroidi imajo eliptične krožnice, ki jih le na določenih točkah približajo Zemlji.

Ob tem času naj bi bilo mogoče na asteroid poslati rusko raketo Proton brez posadke, na kateri bi bili do dve toni raketnega goriva. Slednjega bi prižgali ob določenem času, s tem pa naj bi spremenili orbito asteroida.

Posamezna izstrelitev naj bi stala dobrih 761 milijonov evrov; oprema, potrebna za manevriranje asteroida v primeren položaj, pa bi bila lahko razvita v desetih do dvanajstih letih.

Te bajne vsote znajo projekt obsoditi na znanstveno fantastiko, zato ta za zdaj obstaja zgolj na papirju.

Ruski podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin je takoj po uralskem incidentu povedal, da je planetarna obramba prednostna naloga ruskega vesoljskega programa, od takrat pa ruska vlada ni pokazala pretiranega zanimanja za zbijanje asteroidov z asteroidi.