Zanimivosti

Moški po 66 letih ugotovil, da je ženska

STA / S.R.
4. 6. 2013, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Neki 66-letnik, ki je vse življenje živel kot moški, je ob obisku zdravnika zaradi otekline v trebuhu doživel velik šok - izvedel je, da je dejansko ženska.

Reuters
Fotografija je simbolična

Zdravniki so mu nepričakovano novico sporočili, potem ko so ugotovili, da je oteklina posledica velike ciste na jajčniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do neverjetne pomote, povezane s spolom, je prišlo zaradi dveh redkih genetskih motenj. Ženska, ki je vse življenje živela kot moški, namreč trpi za Turnerjevim sindromom.

Gre za genetsko nepravilnost. Namesto dveh kromosomov xx, ki sta značilna za ženske, oziroma xy kromosomov, ki sta prisotna pri moških, imajo ženske s Turnerjevim sindromom le en kromosom x. Med posledicami sindroma sta neplodnost in nizka rast.

Hkrati pa so zdravniki pri isti osebi odkrili še kongenitalno adrenalno hiperplazijo, za katero je značilno prevladovanje moških hormonov. Tako je imel pacient brado in "mikropenis" in je bil videti kot moški.

"Če se ne bi pojavila cista na jajčniku, se njegovo zapleteno zdravstveno stanje morda ne bi nikoli razkrilo," je zapisalo sedem zdravnikov, ki so primer popisali za hongkonško strokovno revijo Medical Journal. Dodali so še, da je v zdravstveni literaturi doslej zabeleženih le šest primerov oseb z obema genetskima motnjama.

Kitajski pacient, rojen v Vietnamu in vzgajan kot sirota, se je sicer odločil, da bo še naprej živel kot moški.