Zanimivosti

Deset razlogov, da je rjavi riž zdrav

Benjamin Kračun
26. 5. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Riž se v današnji kuhinji uporablja na več različnih načinov, za različne jedi in namene. V nekaterih receptih zaradi okusa, v drugih zaradi videza, hranilne vrednosti, navade.

Thinkstock
Kuhanje riža se morda zdi enostavno, prav tako kot kuhanje trdo kuhanega jajca. Vendar se lahko tudi tukaj zaplete. Zato velja upoštevati naslednje nasvete. Riž dobro sperite pod tekočo vodo, na vsako skodelico riža dodajte skodelico in pol vode, riž naj zavre v vodi, ne da posodo pokrijete s pokrovom, po določenem času kuhanja pokrijte posodo nazaj, da para ne uide in se riž ne posuši, kuhajte na zmernem ognju. Ko je riž kuhan, ga odstavite iz ognja, pomešajte in postrezite toplega.

Zbrali smo deset razlogov za izbiro rjavega riža. Katere so torej njegove prednosti? Najprej okus, izrazitejši, močnejši in boljši okus rjavega riža. Njegove hranilne vrednosti so večje. Ne samo da je žitarica, ampak je polnovredna žitarica. Poleg tega, da je nasiten, ob rednem uživanju poskrbi za zmanjšanje možnosti razvoja sladkorne bolezni. Nasprotno pa se ob uživanju prevelike količine belega riža le-ta poveča. Rjavi riž je organsko pridelan riž z enakimi hranilnimi vrednostmi, kot jih ima, ko zraste v zrno. Vsebnost pesticidov je v tako pridelanih pridelkih veliko manjša kot ob vsakodnevni pridelavi.

Ker je kulinarično zelo zanimiva surovina, zanj obstaja tudi veliko število receptov za pripravo. Pa še priporočilo: kupujte riž 'pravične trgovine', tako boste tudi vi poskrbeli, da bo denar prišel v prave roke.

Thinkstock

 

Azija – dežela riža in sonca

Riž, preprosto žito, poznano povsod po svetu in v vseh kulturah. Pred 1500 leti so ga začeli uporabljati in pridelovati na Kitajskem. Ko so spoznali njegovo hranilno vrednost, se je hitro razširil po vzhodni Aziji, s kolonizacijo v Ameriko in prek zahodne Azije v Evropo. Riž se v Italiji uporablja za rižote, v Španiji za ‘arros negre’ ali črno sipino rižoto, na Kitajskem za suši, v arabskem svetu pa ga uporabljajo tudi za riževo moko in z njo predvsem za sladice.

Seveda ne smemo pozabiti na njegovo hranilno vrednost, zaradi katere je znan tudi kot ‘hrana revnih’, saj za dolgo nahrani želodce.

Z nastankom novega sveta si je riž pridobil bogato mesto v kulinaričnem svetu in se vzpel po hierarhični lestvici više v vrhunsko kuhinjo. Glede na obliko in bravo – vrste riža – se razlikuje tudi po načinu kuhinja, priprave in uporabe. Riževa zrnja se delijo na majhna, srednja in dolga, po barvi pa na beli in rjavi riž. Beli riž vsebuje več škroba in pri predelavi izgubi tudi nekaj hranilne in energijske vrednosti, s tem ko rjavi riž oboje ohranja in je tudi bolj zdrav. Različne vrste riže se uporabljajo v različnih jedeh. Rjavi riž je zaradi bogate hranilne vrednoste zelo priljubljen v zdravi prehrani in tudi v prehrani ‘fitneserjev’. Beli riž uporabljamo za rižote in kot prilogo k različnim jedem in omakam. Kralj riža je basmati riž, ki ima dolga in ozka zrna. Raste na območju Himalaje, najpogosteje pa se uporablja v hladnih solatah, ki jih lahko postrežemo kot samostojne jedi, predjedi, ali v kombinaciji z drugimi jedmi. Katerikoli riž boste vzeli in se z njim poigravali pri kuhanju, bo navdušil goste. Naj se vam kulinarična  domišljija pri tej azijski eksotiki ne ustavi in naj vas spodbudi k raziskovanju.

Thinkstock