Zanimivosti

Po Galaxyju S4 še 'čisti' HTC One?

S.R.
24. 5. 2013, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po tem, ko je Google na letni konferenci I/O napovedal izid Galaxyja S4 s čistim, nespremenjenim androidom (torej nekakšno 'nexus' napravo), so na dan prišle še govorice, da HTC razmišlja v isto smer.

HTC
HTC One se dobro prodaja, a verzija s čistim androidom zagotovo ne bo škodila.

Problem nexus telefonov (torej telefonov s čistim androdiom) je bil ne glede na to, kateri proizvajalec je izdelal telefon predvsem nerazumljivo omejema strojna oprema. Kar spomnite se – Samsungov Galaxy Nexus, tretji v seriji Nexus je imel na primer precej povprečno kamero s petimi megatočkami (število megatočk seveda ni sinonim za kakovost), čeprav je imel v tistem času Samsungov Galaxy S2 že kamero z osmimi megatočkami. Naslednik, LG-jev Nexus 4 je bil sicer po strojni plati končno dorasel najboljšim na trgu.

A želja oboževalcev po najboljših telefonih s čistim androidom je ostajala. Mnogi namreč niso navdušeni nad vso navlako, ki jo proizvajalci ovesijo na android. HTC-jev uporabniški vmesnik Sense sicer precej minimalno spremeni sistem, zato pa se morajo kupci Galaxya S4 sprijazniti s celim kupom raznih prednaloženih funkcij in aplikacij.

Veselje ob najavi telefona S4 s čistim androidom se še ni dobro poleglo, ko so se pojavile še govorice o telefonu HTC One s prav tako 'stock' androidom. Viri blizu industrije so tako spletni strani Geek.com sporočili, da je priprava omenjene verzije modela One v pripravi. Kouji Kodera, vodja oddelka razvoja produktov je sicer leta zadnja leta zatrjeval, da je podjetje zelo ponosno na svoj vmesnik Sense, zato ga želijo imeti na prav vsaki svoji napravi. A leta izjemno slabih prodajnih rezultatov so naredila svoje. Podjetje se sooča s hudimi izgubami, tržni delež strmo pada, pomembni uslužbenci pa odhajajo drug za drugim. Med slednjimi se je znašel tudi Kouji Kodera.  

Njihov paradni konj HTC One sicer žanje same pohvalne kritike, pa tudi prodajal naj bi se odlično. Podjetje je namreč sporočilo, da so (od marca 2013) prodali že okoli pet milijonov primerkov tega telefona, kar so za HTC precej dobre številke. Še vedno pa imajo hude probleme z dobavo sestavnih delov, zato telefon na nekaterih trgih še vedno zamuja, ali pa je na voljo le zelo omejena količina.

Morda bo HTC One s čistim androidom še pripomogel k oživitvi nekdaj močnega igralca na trgu mobilne telefonije. Govorice o tovrstni verziji telefona One pa so še toliko bolj verjetne ravno zato, ker je HTC pred časom prestavil tudi telefon HTC First ('Facebook telefon'), ki je bil sploh prvi njihov model, ki je imel nameščen čisti android. A komercialno gledano je bil čisto razočaranje, zato HTC morda upa, da bo s imel čist One kaj več uspeha.

Sicer pa je pet milijonov prodanih telefonov mačji kašelj proti gigantu Samsungu, ki je 23. maja sporočil novico, da so v manj kot mesecu dni po izidu (27.aprila) telefona S4 prodali kar 10 milijonov enot. Tako naj bi se v povprečju na svetu vsako sekundo prodali štirje Galaxyji S4.