Zanimivosti

Šolarji bodo tudi letos jedli tradicionalni slovenski zajtrk

sta/rs
23. 5. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal tudi letos, so se danes na sestanku dogovorili minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Mediaspeed

Govorili so tudi o uveljavitvi načela kratkih verig pri naročanju hrane ter o shemi šolskega sadja in mleka.
Na sestanku so med drugim ustanovili operativno delovno skupino za vodenje projekta slovenskega zajtrka, ki ga bodo otroci v vrtcih in šolarji dobili tretji petek v novembru, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje. Hkrati z zajtrkom bo na šolah organiziran tudi naravoslovni dan, s katerim želijo spodbuditi izobraževanje o zdravem življenjskem slogu, prehranjevanju ter o tem, da kratke verige pri oskrbi s hrano pripomorejo k zdravju ljudi in k slovenskemu kmetijstvu in gospodarstvu.
Ministri so na sestanku poleg tega ugotovili, da shema šolskega sadja deluje dobro, ministrstvo za izobraževanje pa bo k sodelovanju pozvalo šole, ki se projekta še niso udeležile. Shema šolskega mleka pa po ugotovitvah ministrov ne deluje dobro, zato bodo državni sekretarji pregledali druge možnosti, na primer financiranje šolske hrane ali pomoč z računalniškim programom, so sporočili s kmetijskega ministrstva.
Sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane je vlada sprejela oktobra 2012, obeležuje pa se ga vsak tretji petek v novembru. Otroci v vrtcih in šolah na ta dan za zajtrk dobijo kruh, mleko, maslo, med in jabolka domačega izvora.