Zanimivosti

Pozitivni učinki električnih sunkov

J.P.
22. 5. 2013, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V povprečju naj bi dvajset odstotkom zdravih odraslih ljudi osnove matematike povzročale težave, rešitev za to pa so morda našli v Oxfordu.

Na Univerzi v Oxfordu proučujejo način, kako izboljšati matematične veščine posameznika. Vse, kar potrebuje ta, je, da si ta na glavo namesti masko futurističnega videza, ki v možgane dovaja električne sunke. Ti niso ne močni ne boleči, saj naj bi bili primerljivi z nabojem ene baterije AA. Testni osebki so se ubadali z matematičnimi orehi, medtem ko so bili izpostavljeni resničnim in lažnim električnim sunkom, ki so nihali v moči. Raziskava je trajala pet dni, v tem času pa je petindvajset udeleženih dobilo tudi matematične lekcije.

Čeprav sta bili obe skupini najprej na enaki ravni matematičnega znanja, je po petih dneh prevladovala tista, ki je bila izpostavljena rednim električnim sunkom v možgane, saj naj bi ti tako bolje predelovali znanje, ki so ga dobili na lekcijah, in ga tudi bolje ohranjali. A ne le to – rezultati so se izkazali za dolgotrajne.

Druga raziskava je potekala šest mesecev po prvi. Kot se je izkazalo, so bili elektrificirani posamezniki za eno tretjino hitrejši od kolegov. Razlikovale so se tudi slike možganov. Raziskovalci domnevajo, da šoki pripomorejo k sinhronizaciji delovanja nevronov in na ta način izboljšajo delovanje. Dodajajo še, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, ki bi to metodo prenesle še na druga področja. Kakor koli, raziskovalci vseeno ne priporočajo elektrificiranja na lastno pest, ne glede na to, kako slab je nekdo v matematiki.