Zanimivosti

Sony razmišlja o prodaji enote zabavne elektronike

STA / S.R.
22. 5. 2013, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski proizvajalec elektronike Sony, ki že nekaj časa izvaja reorganizacijo poslovnega portfelja in premoženja, preučuje ponudbo sklada tveganega kapitala Third Point za nakup do 20 odstotkov njihove divizije zabavne elektronike.

Reuters

Lastnik sklada Daniel Loeb je sicer ključni delničar Sonyja. "Ponudba Third Pointa je pomembna zadeva, ki bi se odrazila na ključni dejavnosti in operacijah skupine Sony," je danes na novinarski konferenci v Tokiu povedal izvršni direktor proizvajalca elektronike Kazuo Hirai.

Skladno s tem je napovedal temeljito razpravo o ponudbi na upravnem odboru. Kdaj bo do nje prišlo, ni znal pojasniti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je Hirai sicer zatrjeval, da zabavna elektronika predstavlja integralni del njihove dejavnosti in da zato ni na prodaj.

Sony je, tako kot tudi več drugih japonskih podjetij, ki so se utrdila v času konjunkture med letoma 1970 in 1980, močno razpršil svoje operacije, tako da med njegovimi posli ni bilo več pravih sinergij. Kritiki takšne podjetniške politike so prepričani, da se je zato znašel v nemilosti tuje konkurence. Posledično je začel upadati tudi dobiček.

Hud udarec skupini je bila zlasti njena finančna enota, ki vključuje bančne in zavarovalniške operacije.

Hirai je na čelo Sonyja stopil lani, njegov cilj pa je okrepiti ime skupine. Milijarder Loeb, znan predvsem po svojem agresivnem načinu spreminjanja ciljnih podjetij, je že dejal, da podpira Hiraijevo politiko.

Sony je sicer v poslovnem letu, ki se je sklenilo konec marca, prvič v zadnjih petih letih znova vknjižil pozitivne številke. Leto je sklenil s 43 milijardami jenov (330,5 milijona evrov) čistega dobička, potem ko je imel lani 456,7 milijarde jenov (3,51 milijarde evrov) čiste izgube.