Zanimivosti

Samsung še vedno stavi tudi na velike

S.R.
19. 4. 2013, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub trendu tablic, ki bodo, sodeč po prodajnih številkah kmalu praktično izpodrinile prenosne računalnike in lahkih in tankih prenosnikov 'ultrabook' se nekateri proizvajalci ne dajo in še vedno izdelujejo velike a uporabne prenosnike.

Samsung
Samsung meni, da še obstaja trg za velike prenosnike.

Eden izmed takih je tudi Samsungov Chronos serije 7 (NP770Z7E), ki se prav nič ne zmeni za trende vse manjši in manjših elektronskih naprav. Gre namreč za prenosnik z diagonalo zaslona 17.3 palca (torej 43.9 centimetra), kar pri tipkovnici pomeni dovolj prostora za ločen numerični del. Nesvetleči zaslon ima seveda polno visoko ločljivost, svetilnost je 300 nitov, pa tudi vidni kot je precej dober.

A Chronos ni običajen plastični prenosnik, kakor večina njegovih sorodnikov, saj je navdih za dizajn dobil pri 'ultrabookih'. Kljub velikosti je namreč izdelan iz gladkega aluminija, ki se za prstne odtise ne zmeni kaj dosti. Iz aluminija je izdelan tudi predel okoli tipkovnice, tako da je celoten prenosnik že na pogled precej privlačen. Zanimivo izdelan je tudi touchpad, ki ima oba gumba lepo skrita pod površino, a je kljub temu prijeten za uporabo. Tudi tipkovnica je precej mehka in roke in prsti ne trpijo tudi pri daljšem tipkanju. Kvalitetna izdelava pa mu pomaga tudi pri teži, saj tehta dobre tri kilograme, tako da ga še lahko še vedno brez večjih težav nosite naokoli. A kljub temu delo s tako velikim prenosnikom na kolenih po daljšem času postane kar težko. Velikost ima pač svojo ceno, a prinese tudi precej večjo uporabnost.

Prenosnik ima namreč dovolj prostora za celo paleto vhodov. Na levi strani tako najdemo vhod za napajalnik, tri video vhode (VGA, HDMI in 'mini display'), varnostno kensingtonovo ključavnico, dva USB vhoda 2.0, vhod za slušalke ter precej zanimiv vhod RJ45, ki ga je potrebno zaradi zaobljenega dizajna odpreti. Na desni strani nas pričakata dva USB 3.0. vhoda ter DVD enota. Na sprednji strani nas pričaka še čitalec kartic. Tako je na prenosniku več kot dovolj vhodov za kar se da udobno delo. Kar se tiče brezžične povezljivosti prenosnik podpira Wi-Fi standardov 802.11 a/b/g/n ter bluetooh 4.0.

Samsung
Vhodov res ne manjka.
Chronos je tudi precej zmogljiv prenosnik, saj v notranjosti skriva zmogljiv Intelov procesor Intel Core i7 frekvence 2.40 GHz. Operacijski sistem je kakopak Windows 8. Testni model je bil opremljen še s kar osmimi gigabajti delovnega pomnilnika DDR3. Samsung zagotavlja, da se iz spanja prebudi v samo dveh sekundah, 'hladni vžig' pa je končan v 12-ih sekundah. Kljub vsej tej moči pa ima zadaj omogočen preprost dostop za nadgradnjo. Očitno je, da Samsung s tem prenosnikom cilja tudi na tiste, ki si kdaj pa kdaj želijo zaigrati kakšno igro, saj je vgrajena AMD-jeva grafična kartica HD8870 z dvema gigabajtoma RAM-a, kar je povsem dovolj za poganjanje tudi najnovejših naslovov (no, pri tistih grafično najbolj zahtevnih boste morali malenkost zmanjšati ločljivost). Znajo pa pri igrah koga motiti malce ozke smerne tipke. Vgrajenega trdega diska je en terabajt (pri 5400RPM), kar bi moralo zadoščati za veliko večino uporabnikov. Za užitek pri poslušanju glasbe, ogledu filmov in igranju iger so Samsungovi inženirji poleg dveh zvočnikov na sprednji strani dodali še nizkotonca na zadnji strani.

Prenosnik Chronos serije 7 NP770Z7E je torej namenjen tistim, ki bi radi malce bolj zmogljiv prenosni računalnik z dovolj veliko tipkovnico in različnimi vhodi, a hkrati nekaj, kar še vedno brez težav prenašajo naokoli. Zmogljiva 8-celična litij polimerska baterija vam ob malce manjši svetlosti zaslona ob brskanju po spletu zagotavlja preko pet ur avtonomije.

Seveda pa vse to ni ravno poceni. Testni model stane preko 1.200 evrov. A tisti, ki potrebujejo malce več priključkov, večji zaslon in tipkovnico ter cenijo privlačen dizajn, jim denarja bržkone ne bo škoda. Sploh če vzamemo v zakup dejstvo, da je marsikateri precej manjši in manj uporaben 'ultrabook' še precej dražji.