Zanimivosti

Google prenavlja storitve brskanja po spletu

STA / S.R.
16. 5. 2013, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški internetni velikan Google napoveduje internetni radio, izboljšave storitve brskanja po spletu ter nov izgled svojih zemljevidov.

Google I/O

Kakšne nove strojne opreme na Googlovi letošnji razvojni konferenci niso napovedali, prav tako se niso izkazale za resnične govorice o novem operacijskem sistemu in tablici s super zaslonom.

Googlov razvojni inženir Amit Singhal je na konferenci I/O v San Franciscu provokativno napovedal "konec internetnega iskanja, kot ga poznamo". Brskalnik bo okrepljeno odgovarjal na vprašanja uporabnikov, oblikovana v celih stavkih, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za večino uporabnikov interneta brskanje po spletu pomeni, da vtipkajo nek pojem in dobijo seznam zadetkov. To se bo spremenilo, vedno pogosteje se bo namreč brskalnik aktiviral z govorom. Da bo uporabnik aktiviral to funkcijo, bo moral računalnik nagovoriti z: "Okay, Google".

V Googlovem brskalniku Chrome je že zdaj mogoče zastaviti vprašanje preko mikrofona in dobiti odgovor v zvočni obliki. V ta namen so v družbi že pred leti začeli oblikovati ogromno banko podatkov.

Če bo imel uporabnik pri Googlu shranjene osebne informacije, kot so termini, stiki ali potovalni načrti, bo Chrome deloval kot osebni pomočnik. To "socialno" komponento bo Google v bodoče vgradil v praktično vso svojo ponudbo.

Tako bodo povsem prenovljeni zemljevidi v storitvi Google Maps ljubiteljem umetnosti predstavili načrt mesta z vsemi galerijami in muzeji, medtem ko bodo za tiste, ki radi nakupujejo, na tem istem zemljevidu prikazani predvsem butiki in trgovske hiše. Poleg tega bodo v storitev Google Maps vgradili tudi podatke o prometnih nesrečah, a hkrati tudi akcijske ponudbe trgovin.

Pri novi Googlovi glasbeni storitvi bo mogoče skladbe poslušati neposredno s spleta. Na storitev z imenom Google Play Music All Access se je zaenkrat mogoče naročiti le v ZDA, kmalu naj bi sledile tudi druge države. V koncernu storitev, ki za 9,99 dolarja (7,70 evra) mesečno ponuja neomejen dostop do glasbe, opisujejo z besedami "radio brez pravil".

Google s to storitvijo konkurira zdajšnjim ponudnikom internetnega radia, kot so Spotify, Rdio ali Pandora. Tudi Apple, ki je s svojo platformo iTunes največji ponudnik glasbenih skladb na svetu, naj bi po poročanju medijev razvijal internetni radio.

Svojemu družabnemu omrežju Google+ je dal koncern nov izgled, od 41 novih funkcij pa so številne povezane s fotografijami.

Medtem je Googlov operacijski sistem Android presegel številko 900 milijonov aktivnih naprav, je povedal novi šef za to področje pri Googlu Sundar Pichai. Še leta 2012 je Android uporabljalo 400 milijonov naprav, večinoma pametnih telefonov.

Z Googlove platforme Google Play so doslej uporabniki prenesli 48 milijard aplikacij, od tega 2,5 milijona samo v prejšnjem mesecu. Konkurenčni Apple je medtem tik pred tem, da doseže številko 50 milijard prenesenih aplikacij.

Google I/O je vsakoletna konferenca za programerje, na kateri internetni velikan predstavlja pomembne novosti. Pred njenim začetkom se je Googlova delnica prvič doslej podražila nad 900 dolarjev in tudi ves čas približno triurne predstavitve vztrajala nad to mejo.