Zanimivosti

Resnica ali zavajanje?

J.P.
16. 5. 2013, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podpolkovnik letalskih sil Richard French je bil v petdesetih letih prejšnjega stoletja glavni preiskovalec projekta 'Blue Book' (ang. modra knjiga).

Prepričan je, da je šlo za Nezemljane.

Njegova naloga je bila, da ovrže vsa lažna poročila o zapažanjih neznanih letečih predmetov. Po njegovih zadolžitvah sodeč je zato toliko težje verjeti, in bržda je tudi sam le stežka verjel svojim očem, da se je nekega dne znašel v Novi Fundlandiji, kjer je bil priča dvema Nezemljanoma, ki sta popravljala svoje potopljeno neznano plovilo krožne oblike.

Triinosemdesetletni upokojeni oficir je bil nedavno na civilnem zaslišanju o razkritju glede svojih zadolžitev, kjer je preiskoval poročila o dveh neznanih letečih predmetih ob obali St. John v Novi Fundlandiji. Oba sta se globoko pod gladino menda gibala s hitrostjo 160 km/h. Po njegovih besedah se je na pomolu zbralo vsaj sto očividcev, vključno z nekaj lokalnimi policisti. Vsi so osupli strmeli v vodo.

French se spominja, da je bilo mogoče skozi prosojno gladino videti dve krožni plovili premera pet metrov in pol in debeline okrog slabega metra.

Plovili sta lebdeli pod morsko gladino le nekaj metrov narazen in ne več kot šest metrov od obale. V vodi poleg plovil je baje videl dve bitji. Jasno mu je bilo, da nekaj počneta, vendar ni bilo jasno, kaj, ker sta to počeli pod plovilom, le občasno sta se pomaknili proti robovom. Zaradi prosojnosti vode so opazovalci brez težav spremljali dogajanje na približno polovici poti do morskega dna. Bitji sta v višino domnevno merili od pol do enega metra in bili svetlo sive barve.

Bili sta izredno sloke postave z dolgimi rokami z dvema ali tremi prsti.

Njuni glavi sta bili ožji pri čeljusti in širši pri vrhu, njune oči pa so bile poševne in brez razvidnih zenic. Po njegovih besedah se nista kaj dosti razlikovali od filmskih upodobitev. Sčasoma se je eno od plovil pričelo dvigati iz vode. Po Frenchovih besedah se je ob preboju gladine gibalo s hitrostjo 160 km/h, nato pa je pospešilo do hitrosti okrog 5000 km/h in izginilo. Čez dvajset minut se je plovilo vrnilo, upočasnilo tako zelo, da je skoraj obstalo, nato pa se znova potopilo pod gladino. Po nadaljnjih dvajsetih minutah sta vodo zapustili obe plovili – sprva z zmanjšano hitrostjo, po izstopu iz vode pa so pospešili do zelo velikih hitrosti.