Zanimivosti

Če imate skoraj 200.000 evrov si lahko privoščite to ...

STA
16. 5. 2013, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V New Yorku bo v soboto potekala velika dražba, na kateri bodo ponudili tudi kitaro, na katero sta igrala člana Beatlov George Harrison in John Lennon.

Organizatorji dražbe ocenjujejo, da bodo slavno kitaro prodali za nekaj manj kot 200.000 evrov.

Za največje oboževalce ene izmed najslavnejših glasbenih skupin vseh časov ima kitara Beatlov neprecenljivo vrednost. Gre za kitaro znamke Vox, na katero je Harrison leta 1960 vadil skladbo "I am the Walrus", Lennon pa jo je uporabil pri snemanju videospota za skladbo "Hello, Goodbye".
Po meri izdelana kitara, ki sta jo skrbno oblikovala Mike Bennett and Dickey Denney, ima veliko sentimentalno vrednost. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, jo je Lennon leta 1967 podaril inženirju pri glasbeni založbi Apple Records, Yanniju - "Magic Alex" - Mardasu.

"Še nikoli ni bil na dražbi ponujen tako redek predmet Beatlov, kot je ta kitara. Gre za enkratno priložnost," je povedal predstavnik dražbene hiše.
Dražba bo potekala 18. maja v New Yorku, v slavnem Hard Rock Cafeju.

The Beatles sodijo med največje glasbene skupine vseh časov. Njihov uspeh se je po letih truda in nastopov v manjših lokalih začel s skladbo "Love me do", s katero so leta 1962 osvojili glasbene lestvice. V Veliki Britaniji se je s tem začela tako imenovana Beatlomanija, ki se je do leta 1964 razširila tudi v ZDA.
Mladina se je zgledovala po članih skupine, najzvestejše oboževalke pa so na njihovih koncertih padale tudi v nezavest. Beatli so vplivali na glasbene in modne trende po vsem svetu. John Lennon in Paul McCartney (kasneje tudi George Harrison) sta pisala besedila pesmi, večino njihovih albumov pa je produciral George Martin.
Zadnji koncert so Beatli odigrali leta 1966 v San Franciscu. Po razhodu skupine je upanja neštetih oboževalcev za ponovno združitev prekinila smrt Johna Lennona leta 1980.