Zanimivosti

Vatikan odpoklical škotskega kardinala zaradi obtožb o spolnih zlorabah

STA/M.V.
15. 5. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vatikan je danes objavil, da so kardinalu Keithu O'Brienu zaradi obtožb o spolnih zlorabah drugih duhovnikov ukazali, naj se umakne s Škotske. Kardinal O'Brien se je sicer zaradi škandala že sam odpovedal vodenju Cerkve na Škotskem in se tudi ni udeležil konklava za izvolitev novega papeža.

Reuters

Škandal je izbruhnil februarja, ko je lokalni časnik objavil navedbe duhovnikov, da jim je kardinal dajal neprimerne spolne pobude. O'Brien se je nato opravičil in priznal, da je njegovo vedenje "padlo pod standarde", ki se pričakujejo od njega.

Sam je nato vsega mesec dni pred načrtovano upokojitvijo ob 75. letu starosti odstopil s položaja vodje Cerkve na Škotskem, nadškofa St. Andrewsa in Edinburgha. Bil je sicer precej glasen kritik pravic homoseksualcev.

Zdaj se je papež Frančišek odločil, da ga umakne s Škotske. Kot so sporočili iz Vatikana, se bo O'Brien "za več mesecev umaknil za duhovno obnovo, v molitev in kesanje". Kardinal se je strinjal s potezo papeža "iz enakih razlogov", zaradi katerih se tudi ni udeležil volilnega procesa novega papeža, poroča nemška tiskovna agencija dpa.