Nadgradnja bo nosila uradno ime Windows 8.1, na voljo pa bo preko spletne Trgovine Windows.

Po uradnih napovedih naj bi bila nadgradnja na voljo že letos, vendar pa pri Microsoftu zaenkrat še ne izdajajo točnega datuma izida. Predogledna različica Windows 8.1, ki je namenjena predvsem razvijalcem programske opreme, bo sicer javno na voljo že 26. junija.

Microsoft je doslej prodal 100 milijonov licenc za Windows 8, v zadnjih šestih mesecih pa je zabeležil 250 milijonov prenosov aplikacij iz spletne Trgovine Windows. Število aplikacij v njihovi spletni trgovini se je od predstavitve povečalo za šestkrat, so sporočili iz slovenske podružnice Microsofta.

Microsoft poskuša z novo različico Windows 8 odgovoriti na vse večjo priljubljenost mobilnih telefonov in tablic, saj je zasnovan tako za zaslone na dotik kot za miško in tipkovnico.

Vendar pa je operacijski sistem med uporabniki povzročil precej nezadovoljstva, predvsem zaradi sprememb uporabniškega vmesnika, ki so med drugim odpravile dobro poznani gumb Start. Microsoft ne želi izdati, ali bo z nadgradnjo uporabnikom dal na voljo možnost, da si gumb Start ponovno namestijo.