Zanimivosti

Shujšana Nokia iz aluminija

S.R.
14. 5. 2013, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nokia je pred nekaj urami zaključila predstavitev svojega najnovejšega telefona. Po nedavno predstavljeni Lumii 928 za ameriški trg smo sedaj dobili bistveno bolj drugačnega člana družine Lumia – Lumio 925.

Nokia

Glede na Nokio Lumio 925, ki glede na model 928 predstavlja precej večji napredek, ki je opazen že na prvi pogled. Telefon je namreč opazno tanjši in lažji (tehta 139 gramov) od Lumie 920 (tehta 185 gramov), poleg tega pa je prvi Windows Phone odet v aluminijast okvir (zadnji pokrov je še vedno plastičen). Strojne specifikacije so praktično enake kot pri predhodniku. Torej dvojedrni procesor Snapdragon S4 s frekvenco 1.5GHz, ki mu pomaga e gigabajt RAM-a. Tudi kamera je identična – 8.7 megatočk in stabilizacija slike.

Telefon je sedaj debel le 8.8. milimetra (nad masivnostjo modela 920 so se mnogi pritoževali), a ima kljub temu enako veliko baterijo (2.000mAh). Tankost gre na račun funkcije brezžičnega polnjena, ki sedaj samo po sebi ni več mogoče, lahko pa dokupite poseben pokrovček,  ki vam to funkcijo zopet omogoči. Telefon bo precej manj barvit kot predhodnik, saj bo na voljo le v beli, sivi in črni barvi, bodo pa omenjeni pokrovi precej bolj barviti.

Zaslon je prav tako enak predhodnici in ima diagonalo 4.5 palca (11.4 centimetra) in ločljivost 1.280x768, ščiti pa ga steklo Gorilla Glass 2. Do izraza pa naj bi zopet prišla tudi tehnologija ClearBlack, zaradi katere je črna barva na Lumiah zares črna. Odlična naj bi bila tudi svetilnost, zaslon pa je zopet dovolj občutljiv za uporabo z rokavicami.

Kot je pri Fincih v navadi so se zopet osredotočili predvsem na kamero. Slednja nima dodatne ksenonske bliskavice kot model 928, je pa zato močnejša po softverski strani. Telefon se namreč ponaša z aplikacijo Smart Cam (zažene se lahko tudi s fizičnim gumbom), ki omogoča cel kup uporabnih zadev. Posname namreč lahko do 10 fotografij zapored in vam potem ponudi še cel kup možnosti za obdelavo. Naj jih naštejemo le nekaj. Best shot s posebnim algoritmom izbere najboljšo fotografijo, Action Shot izbere več fotografij in izdela premikajočo 'stop motion' akcijsko fotografijo, Motion Focus pa vse, kar se na fotografiji ne premika zamegli.

Nokia
Fotografija posneta v načinu Motion Focus. Vse, kar se ne premika je zamegljeno.

Tudi fizično je kamera malenkost drugačna, petim Carl Zeissovim lečam so sedaj dodali še šesto, kar naj bi izboljšalo ostrino posnetkov. Pri tem sicer že tako ali tako pomaga optična stabilizacija slike, zaradi katere so fotografije že na modelu 920 zelo dobre.

Nova Lumia 925 bo ponekod v Evropi ter na Kitajskem na voljo v juniju. Priporočena maloprodajne cena brez vezave naj bi bila 469 evrov (pri nas raje kakšen evro več), sčasoma pa naj bi prišla tudi do ZDA, kjer se Lumie sicer najslabše prodajajo. A z novostmi Nokia za letos še zdaleč ni zaključila, saj so za poletje napovedali še več novosti.