Zanimivosti

EU v sporu med Motorolo in Applom podprla Apple

STA / S.R.
6. 5. 2013, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

EU meni, da je proizvajalec mobilnih telefonov Motorola Mobility kršil zakonodajo, ko je uporabil patente mobilnih telefonov za blokiranje izdelkov ameriškega tehnološkega velikana Apple v Nemčiji, je v predhodnem mnenju danes opozorila Evropska komisija.

Reuters

Njena odločitev še ni dokončna, če bi jo potrdila, pa bi lahko Motorolo doletela visoka kazen. "Zaščita intelektualne lastnine je temelj inovacij in rasti. A to je tudi konkurenca," je v izjavi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

"Menim, da bi morala podjetja svoj čas posvetiti inovacijam in tekmovanju z izdelki, ki jih ponujajo, in ne zlorabljati zaščite intelektualne lastnine, da ovirajo tekmece v škodo inovacij in izbire potrošnikov," je dodal komisar.

Srž problema so t.i. standardni ključni patenti, ki jih morajo podjetja po mnenju Evropske komisije licencirati pri drugih "na pošten, razumen in nediskriminatoren" način, ker so za industrijo zelo pomembni.

Ti patenti pokrivajo standarde za brezžično komunikacijo, stiskanje video posnetkov in brezžična omrežja. Motorola ima kot pionir mobilnih telefonov v svoji zakladnici 17.000 patentov in 6800 patentnih aplikacij.

Družbo Motorola so leta 2011 razdelili na enoto za mobilne naprave (Motorola Mobility) ter enoto za državno in javno varnost (Motorola Solutions). Motorolo Mobility je lani prevzel ameriški spletni velikan Google.

Evropska komisija, ki je preiskavo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odprla aprila lani, je prepričana, da je Motorola kršila evropsko zakonodajo s področja varstva konkurence, s tem ko je za Apple v Nemčiji dosegla sodno prepoved uporabe patentov, čeprav je ta pristal na plačilo patentnih licenc.

Motorola se lahko odzove na očitke, preden bo Evropska komisija sprejela dokončno odločitev. Kršitelja lahko doleti kazen v višini do deset odstotkov letnih prihodkov.