Zanimivosti

Ob svetovnem dnevu smeha o njegovih pozitivnih učinkih

STA / J.P.
5. 5. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Smeh izboljšuje razpoloženje, deluje kot protibolečinsko sredstvo, pomaga pri obvladovanju stresa in je orodje za lažje sporazumevanje.

Thinkstock

Tako je za STA povedala direktorica Mednarodnega inštituta za smeh Maribor Simona Krebs. Ob današnjem svetovnem dnevu smeha je poudarila, da je smeh univerzalno sredstvo, ki bi ga morali vključiti v vsakdanje življenje.

Po besedah Krebsove mednarodna raziskava psihologa Michaela Titza kaže, da so se ljudje leta 1950 v povprečju smejali 18 minut na dan, danes pa se smejejo manj kot pet minut dnevno. "Da bi dosegli vse blagodejne učinke na naše telo, ki jih potrebujemo in jih smeh povzroča, bi se morali smejati najmanj od deset do 15 minut na dan v enem kosu," je povedala.

Med razlogi, zaradi katerih se je znižalo število minut, namenjenih smehu, Krebsova navaja povezovanje smeha in dobre volje z materialnimi dobrinami. "Veliko potujem in v tistih najbolj revnih državah, ki imajo zelo malo materialnih dobrin, sem videla največ veselja, žara, optimizma, neke volje do življenja," je pojasnila in dodala, da ljudje drugje menijo, da bodo srečni, ko bodo nekaj imeli.

Pozitivne učinke smeha je mogoče doseči tudi z jogo smeha. Krebsova je povedala, da pri vadbi z udeleženci delajo na razvijanju lastne igrivosti.

Po besedah Krebsove naše telo sicer ne loči, kdaj se smejemo iz srca, ker nam je nekaj smešno, in kdaj izvajamo vaje smeha, zato ima smeh pozitivne učinke pri obeh načinih. Če delamo smejalne vaje, se aktivira trebušna prepona, je razložila in dejala, da zaradi dihanja s trebušno prepono zajamemo veliko več kisika v naše telo. "Kadarkoli dihamo s trebušno prepono, posledično vplivamo na pomirjujočo vejo našega živčnega sistema," je povedala in dodala, da ko smo pod stresom, dihamo zelo plitvo.

Glede pozitivnih učinkov smeha je Krebsova povedala tudi, da so z raziskavo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na oddelku za diabetologijo dokazali pozitiven učinek joge smeha oziroma smejalnih vaj na raven krvnega sladkorja pri ljudeh, ki še niso na inzulinski terapiji.

V klubu joge smeha pa so z raziskavo pokazali, da je joga smeha učinkovita dopolnilna terapija pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. "Neverjetne rezultate pa smo dobili z merjenjem počutja pri ljudeh," je dejala in dodala, da se je stres po vadbi joge smeha znižal v povprečju od 50 do 60 odstotkov. Poudarila je, da smeh uvajajo tudi v različnih bolnišnicah pri ljudeh, ki trpijo za depresijo, in v domovih za starejše.

Svetovni dan smeha bo danes ob petih popoldne na Prešernovem trgu obeležilo tudi Društvo za pomoč trpečim in bolnim Rdeči noski. Udeležence pozivajo, naj si oblečejo nekaj rdečega, vsi skupaj pa bodo nato razvili klobčiče rdeče niti in si jih z nasmehom na obrazu podali med seboj, so v društvu zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da želijo z akcijo povedati, da prav tako kot bolni in trpeči tudi zdravi ljudje potrebujejo pozitivno razmišljanje in humor.