Zanimivosti

Ob mednarodnem dnevu babic poudarjanje pomena babištva

STA / J.P.
5. 5. 2013, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na pobudo Mednarodne babiške organizacije (ICM) je 5. maj od leta 1992 razglašen za mednarodni dan babic.

Thinkstock

Babice po vsem svetu ga namenjajo medsebojnemu povezovanju in opozarjanju na težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Slovenske babice se na ta dan srečajo na pohodu na Šmarno goro, želijo pa si predvsem kontinuirane babiške oskrbe.

Babištvo je zdravstveni poklic z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in Evropi. Moto letošnjega mednarodnega dneva se glasi enako kot lani in ostaja nespremenjen vse do leta 2015 "Svet potrebuje babice zdaj bolj kot kadarkoli".

"Zavedati se moramo, da predvsem v manj razvitem svetu ženske in novorojenčki niso deležni ustrezne babiške oskrbe. Po podatkih ICM po celem svetu letno zaradi zapletov med nosečnostjo in porodom umre 287.000 žensk in tri milijone novorojenčkov. Na milijone jih je prizadetih zaradi vzrokov povezanih z zapleti v nosečnosti in po porodu," je za STA povedala babica iz UKC Maribor Irena Maguša. Z zadostnim številom kvalificiranih babic bi se lahko po njenih besedah večino zapletov preprečilo.

Babice v Sloveniji se srečajo z nosečnico v šolah za bodoče starše, največkrat pa šele ob prihodu v porodnišnico. "S tem ne zagotavljamo kontinuirane babiške oskrbe, kar pomeni, da bi se babice vključevale tudi na področja načrtovanja družine in nato spremljale žensko v času nosečnosti, ob porodu in v poporodnem obdobju," pravi Maguša. V praksi bi to pomenilo vključevanje babic v osnovno zdravstveno varstvo.