Zanimivosti

Maryland kot prva južna država ukinila smrtno kazen

STA / S.R.
3. 5. 2013, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Maryland je kot prva južna ameriška zvezna država ukinila smrtno kazen.

Reuters

Zakon o ukinitvi je v četrtek podpisal guverner Martin O'Malley, smrtno kazen pa bo 1. oktobra nadomestila dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Smrtna kazen je bila v tej zvezni državi v veljavi vse od leta 1638, ko je še bila britanska kolonija, niso pa je izvedli že od leta 2005. Maryland je sicer 18. ameriška zvezna država, ki je ukinila smrtno kazen.

Zakon se nanaša na prihodnje primere, trenutno pa na izvršitev smrtne kazni v Marylandu čaka še pet zapornikov. O njihovi usodi bo odločal guverner O'Malley, ki je nasprotnik smrtne kazni, za katero meni, da "ne deluje". Direktor ameriškega informacijskega centra za smrtno kazen Richard Dieter zato pričakuje, da bo marylandski guverner njihovo kazen spremenil v dosmrtni zapor.

Odločitev ameriške zvezne države je že pozdravila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki je izrazila upanje, da bodo Marylandu sledile tudi druge ameriške zvezne države.

Najnovejše ankete sicer kažejo, da smrtno kazen podpira 60 odstotkov prebivalcev Marylanda, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.