Zanimivosti

Kabinsko osebje se je vrnilo z bolniške...

STA / S.R.
3. 5. 2013, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines je danes sporočil, da njegova letala od danes letijo po običajnem voznem redu.

Reuters
Stevardese in stevardi so se vrnili na delo.

V prvih dveh majskih dneh je letalska družba morala odpovedati več kot 15 poletov zaradi množične odsotnosti zaradi bolezni kabinskega osebja. Potrdili so, da se je del stevardes in stevardov vrnil z bolniške.

V Croatia Airlines ne pričakujejo novih zapletov potem, ko so jih pred prvomajskimi prazniki presenetile množične bolniške, ko v službo nenadoma ni prišlo več kot 40 stevardes in stevardov. V preteklih dneh je tako bilo na bolniški več kot 50 od 214 ljudi, ki so zaposleni kot kabinsko osebje.

V upravi so ocenili, da gre za neke vrsto belo stavko kabinskega osebja med pogajanji o novi kolektivni pogodbi. Sindikati kabinskega osebja je zanikal, da bi šlo za organizirano akcijo in napovedal, da stavko načrtujejo čez kakšen teden.

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (Hzzo) je medtem potrdil, da so prejeli zahtevo Croatia Airlinesa, da pri zdravnikih preveri upravičenost bolniških. Zaradi specifičnih pogojev dela je kabinsko osebje sicer bolj občutljivo na bolezni ušes, grla in nosa, trdijo stevardese.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić je v četrtek napovedal, da bo uprava nacionalnega letalskega prevoznika v prihodnjih dveh tednov zamenjala del kabinskega osebja. Dodal so, da je edina alternativa načrtovanemu prestrukturiranju družbe samo stečaj.

Croatia Airlines je v poslovnih težavah. Kljub rekordni zasedenosti poletov, ki je slabih 70 odstotkov, so lani zabeležil 487 milijonov kun dolgov (65 milijonov evrov). V prvih treh letošnjih mesecih pa so imeli več kot 90 milijonov kun (12 milijonov evrov) izgub. Neposredni dodatni stroški v prvih dveh majskih dneh so ocenjeni na približno 400.000 evrov.

Država je pred kratkim dokapitalizirala družbo z milijardo kun (137,5 milijonov evrov), sicer pa bo Croatia Airlines morala vrniti polovico denarja, ker so v Bruslju ocenili, da gre za prepovedane državne subvencije. Zaradi tega so v družbi že napovedali, da bodo za deset odstotkov zmanjšali letalske povezave in verjetno prodali eno od 13 letal.

Vlada kot lastnica družbe rešitev vidi v dokapitalizaciji in privatizaciji, za kateri je pogoj prestrukturiranje Croatia Airlinesa. Uprava namerava odpustiti petino od 1130 delavcev in znižati materialne pravice zaposlenih, kar je nesprejemljivo za tri od šestih sindikatov, ki delujejo v družbi.