Zanimivosti

Zadnji nindža na Japonskem

J. P.
2. 5. 2013, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Veščine nindž veljajo za izgubljeno umetnost, saj se je določeno znanje prenašalo zgolj v obliki ustnega izročila.

Zajem zaslona

Triinšestdesetletni Jinichi Kawakami po mnenju mnogih velja za zadnjo pravo japonsko nindžo. Kawakami, sicer upokojeni inženir, je glava klana Ban, katerega rodovnik je mogoče slediti petsto let v preteklost.

Kawakami je tako edini, ki se je vseh veščin naučil neposredno od nindža mojstrov. Z učenjem ninjutsuja, kakor se imenuje veščina nindž, je pričel pri šestih letih pri mojstru Masazu Ishidi, vendar se je tega zavedel šele več let pozneje. Moral je vzdržati ekstremno vročino in mraz, kakor tudi bolečino in lakoto. Naučiti se je moram izredne koncentracije in sluha: poslušati je moral, kako šivanka pade na leseni pod. Plezal je po zidovih, skakal z velikih višin, spoznaval razne kemikalije, delal razstrelivo, proučeval vreme in se učil psihologije.

Malo pred svojim devetnajstim rojstnim dnevom si je pridobil naziv mojstra, vključno s starimi zvitki in orodjem. Kawakami o delovanju nindž pravi, da skrivnost ninjutsuja lotiti se tarče, ko je ta nepripravljena in se ne spuščati v neposreden boj, kot je to razvidno iz filmov. Po njegovih besedah ljudje ne more biti pozorni ves čas, na nindži pa je, da izkoristi njihove slabosti in izkoristi zmedo za pobeg.

Vseeno pa nekatera starodavna znanja ostajajo skrivnost, saj so se prenašala zgolj od ust do ust. Kawakami nikoli ni opustil ninjutsuja, tudi ko je bil redno zaposlen.

Nikdar pa si ni poiskal vajenca, kar pomeni, da bodo svoje znanje najverjetneje odnesel s seboj v grob.