Zanimivosti

Obdelava velikih količin podatkov je izziv prihodnosti

STA / J.P.
1. 5. 2013, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsak dan po svetu ustvarimo ogromne količine podatkov.

Wikipedia

Eden ključnih izzivov v prihodnosti pa bo najti način, kako iz vseh teh podatkov izluščiti relevantne informacije in jih pravilno uporabiti. To je rdeča nit konference Impact 2013, ki te dni poteka v organizaciji ameriškega računalniškega velikana IBM.

Po napovedih analitikov bo do leta 2020 po svetu že približno 20 milijard naprav, ki bodo na dan ustvarile več kot 2,5 kvintilijona bajtov podatkov. Večino teh naprav pa ne bodo predstavljali mobilni telefoni ali osebni računalniki, ampak nepregledna množica raznovrstnih povezanih senzorjev, ki bodo nadzirali vse od naftnih ploščadi do porabe energije v velemestih ter obnašanja avtomobilskih motorjev.

"Velike količine podatkov in napredek na področju sistemov v oblaku ter mobilne tehnologije drastično spreminjajo poslovno okolje," je na odprtju konference v Las Vegasu povedala vodja oddelka za vmesno programje pri družbi IBM Marie Wieck.

V ameriški družbi menijo, da bodo morala podjetja svojo informacijsko infrastrukturo čim prej pripraviti za te ogromne količine podatkov, pri tem pa bo pozornost treba nameniti rešitvam za mobilne naprave in odprte računalniške arhitekture, ki jih bo mogoče prilagajati hitrim tehnološkim spremembah v prihodnosti.

Poseben poudarek na konferenci, ki poteka od 28. aprila do 2. maja, je namenjen tudi pomenu in vlogi velikih količin podatkov, mobilnih tehnologij, tehnologij v oblaku in družbenim omrežjem. "Priložnosti za podjetja so ogromna," je poudaril podpredsednik oddelka za vmesno programje Robert LeBlanc.

Konference se udeležuje več kot 8000 udeležencev iz vsega sveta, pripravili pa so več kot 500 strokovnih dogodkov s področja informacijske tehnologije. Na njej je IBM med drugim predstavil svojo novo rešitev Messagesight, ki omogoča hkratno povezavo z milijonom pametnih naprav hkrati, obdela pa lahko do 13 milijonov sporočil na sekundo.

Iz Slovenije se konference udeležujejo IT strokovnjaki iz podjetij Telekom Slovenije, Optilab, SRC, A-Soft ter Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Predstavniki Zpiza, Telekoma in Optilaba na konferenci tudi predstavljajo svoje izkušnje s področja implementacije tehnologij podjetja IBM.