Zanimivosti

Warholovi portreti iz pozabe po 30 letih

STA/ M.V.
26. 4. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Portrete enega od utemeljiteljev pop arta Andyja Warhola, ki jih je več kot 30 let pozabljene v svojem arhivu hranil fotograf Steve Wood, bodo maja razstavili v New Yorku.

Wikipedia

Wood, fotograf časnika Daily Express, je po poročanju britanskega BBC fotografije posnel leta 1981 v hotelu v francoskem mestecu Deauville.

Fotografije, ki bodo v newyorški galeriji 345meatpacking z naslovom "Lost Then Found" (Izgubljeno in nato najdeno) na ogled med 2. in 10. majem, umetnika predstavljajo v različnih pozah, med drugim ob veliki sončnici.

Po besedah Wooda so fotografije v njegovem arhivu obležale popolnoma pozabljene, nanje pa se je spomnil šele lani, po pogovoru s prijateljem. "Iz Deauvilla sem se vrnil z ogromno fotografijami slavnih oseb. Izbral sem tiste primerne za objavo, na ostale pa sem pozabil," je pojasnil.

Razstavo "Lost Then Found" podpira revija Interview, ki jo je Warhol ustanovil leta 1969. Urednik revije Christopher Bollen je dejal, da so fotografije zanimive, ker odkrivajo novo, zasebno plat Warhola, "potem, ko misliš, da je bilo o njem že vse razkrito".

Andy Warhol se je leta 1928 rodil v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.