Zanimivosti

Kitajska in Romunija z največ hekerskimi napadi

STA / S.R.
24. 4. 2013, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največ hekerskih napadov v lanskem letu je izviralo iz Kitajske in Romunije, izhaja iz letošnjega poročila ameriškega telekomunikacijskega podjetja Verizon.

Reuters

Lani je bilo sicer potrjenih 621 napadov, katerih cilj je bil bodisi kraja podatkov bodisi finančna korist, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Kitajske je izviralo 30 odstotkov vseh napadov, sledi ji Romunija z 28 odstotki, medtem ko so ZDA z 18 odstotki na tretjem mestu. Večina kitajskih napadov, ki so jih v glavnem izvedli z oblastmi povezani akterji, je bila usmerjena na krajo podatkov, cilj večine romunskih in ameriških pa je bila finančna korist.

Od 621 potrjenih napadov je v 111 primerih šlo za kombinacijo fizičnega in računalniškega napada na manjše ustanove, katerega motiv je bil finančne narave. V 190 primerih je šlo za kraje na bankomatih z uporabo t.i. skimming naprav, ki omogočajo preslikavo podatkov z bančnih kartic, v 120 primerih pa je šlo z kombinacijo več metod za napad na različna omrežja.

Lani so sicer skupno zabeležili okoli 47.000 varnostnih incidentov, vendar pa je pri veliki večini šlo le za napako, kot sta na primer izguba računalniških in podobnih naprav, ali napačno poslana elektronska pošta, ki bi lahko razkrila sistem kakšnega podjetja, navaja AFP.

Verizon je v torek objavljeno poročilo pripravil na podlagi podatkov, ki so jih zbrali organi pregona in različne državne ter zasebne skupine s področja računalniške varnosti.