Zanimivosti

Igra Begunec, ne jezi se! - za spoštovanje pravic beguncev

STA / S.R.
24. 4. 2013, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Amnesty International (IA) Slovenije opozarja, da so migrantom, prosilcem za azil in beguncem zaradi evropske politike in nadzora migracij človekove pravice v Evropski uniji vedno bolj kršene tako na sami poti kot po tem, ko so že v Evropi.

AI Slovenija

V okviru vseevropske akcije Amnesty International danes vabijo na sodelovanje v igri Begunec, ne jezi se!.

Sodelujoči v igri Begunec, ne jezi se! se bodo na Kongresnem trgu v Ljubljani z metom kocke podali po različno obarvanih poljih in reševali izzive, s katerimi se morajo soočati migranti, prosilci za azil in begunci na poti v Evropo in v Evropi, je za STA povedala Jerneja Turin iz AI Slovenije.

Na Kongresnem trgu bodo razstavili tudi več sto papirnatih ladjic, ki so jih kot poziv k spoštovanju pravic migrantov na poti v Evropo zgibali mladi po vsej Sloveniji. Mimoidoče pa bodo povabili, naj zgibajo svojo ladjico s sporočilom. Ladjice bodo nato predali poslancem Evropskega parlamenta, ki jih pozivajo, naj prevzamejo odgovornost za nadzor nad državami in inštitucijami Evropske unije glede njihovega ravnanja z migranti, prosilci za azil in begunci na mejah EU.

Podobne akcije bodo danes potekale v več mestih Evropske unije. V Bruslju bo Amnesty International predala Evropskemu parlamentu peticijo z več kot 50.000 že zbranimi podpisi. Z njo med drugim zahtevajo spoštovanje človekovih pravic tako med nadzorom beguncev na meji kot med postopkom vrnitve.