Zanimivosti

Bi šli na Mars?

STA / S.R.
23. 4. 2013, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nizozemsko podjetje Mars One, ki je lani napovedalo, da bo do leta 2023 vzpostavilo prvo človeško naselbino na Marsu, je začelo zbirati prijave zainteresiranih za ta podvig.

Reuters

Od lanske objave se je sicer podjetju oglasilo že okoli 10.000 zainteresiranih ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mars One išče 24 ljudi, ki bodo razdeljeni v skupine po štiri. Posamezno skupino naj bi nato vsaki dve leti poslali na sedemmesečno potovanje na Mars, prva odprava pa je načrtovana za leto 2022.

Podjetje od potencialnih kandidatov zahteva polnoletnost, dobre veščine za preživetje ter za delo z ljudmi, dobro zdravje in dobro poznavanje angleškega jezika.

Pri projektu, ki ga bodo v obliki resničnostne oddaje predstavili na televiziji, naj bi uporabljali že obstoječo tehnologijo in opremo, Mars One pa pred prvo človeško odpravo na Mars načrtuje, da bodo na rdeči planet poslali vrsto raziskovalnih robotov.

Skupni stroški prve človeške odprave naj bi znašali okoli 4,6 milijarde dolarjev. "Sliši se veliko. In v resnici to je veliko denarja. Toda predstavljajte si, kaj se bo zgodilo, ko bodo na Marsu pristali prvi ljudje. Dobesedno vsi na svetu bodo to želeli videti," je v ponedeljek na novinarski konferenci v New Yorku dejal ustanovitelj Mars One Bas Lansdorp.

Skeptiki še vedno dvomijo o možnostih preživetja ljudi na Marsu, kjer je temperatura ozračja, ki ga v glavnem sestavlja ogljikov dioksid, minus 55 stopinj Celzija. Vesoljske agencije so doslej na ta planet poslale le raziskovalne robote. Nazadnje je ameriška Nasa tja poslala raziskovalni robot Radovednost (Curiosity), še navaja AFP.