Zanimivosti

Nezdrav svet hrane, ki nam škodi

Benjamin Kračun
23. 4. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hitra prehrana je svet, ki se nam neizogibno približuje! Ali pa je to le nedisciplina v prehranjevanju?!

Thinkstock
Ste kdaj na hamburgerju ali krompirčku pogledali ovitek in napis vsebnosti OH?
Hitra prehrana je zelo priljubljena pri otrocih. Prav zaradi tega narašča delež debelih otrok na svetu.

V želji po okusnem, sladkem, sočnem in hitrem obroku, smo se v današnji prehranjevalni verigi prepustili svetu hrane, ki predstavlja veliko ogroženost našemu zdravju.

Mastna, hitro pečena hrana, pregreto olje, veliko sladkorja, stare in nečiste maščobe, premalo časa za obrok in še več peljejo naše telo v pogubo.  Navkljub stresu vsakdana, je kvaliteten čas za soliden obrok izjemnega pomena. Le to nas bo pripeljalo do zdravega in aktivnega življenjskega ritma. Četudi vzame več časa za pripravo, je domača (zdrava) prehrana vredna zlata.

Thinkstock
V enem meniju restavracije hitre prehrane je dvakrat več kalorij, kot jih je v doma kuhanem obroku.

 

Svet in hitra prehrana

 Ni je države, ki ne pozna hitre prehrane. Vsaka ima svojo: Evropa, Azija, Amerika in ostali svet. Kot mali popotniki po svetu se srečujemo z vsemi oblikami hitre prehrane. Tako v Ameriki ne moremo mimo slastnega, odličnega in vsem znanega hamburgerja. Slavni  ‘fish & chips’, ki prihaja iz starega kontinenta in slastna pizza, ki je očarala že mnoge. Prihaja iz Italije in ni kotička, kjer je ne bi zasledili. Trendi hitre prehrane so tako močni, da se mešajo v vseh kuhinjah sveta. Tako danes ni države, kjer ne bi našli restavracije s hitro prehrano, ki ni njihova, je pa najboljša iz tujine.

Thinkstock
Hitra prehrana je zelo priljubljena pri otrocih. Prav zaradi tega narašča delež debelih otrok na svetu.

 

Gurmanski svet - vsak dan v časopisu SVET24!