Zanimivosti

Danes je svetovni dan Zemlje

STA / S.R.
22. 4. 2013, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, letos poteka pod sloganom Obrazi podnebnih sprememb.

Greenglobal

Opozarja pa na dejstvo, da so podnebne spremembe že povsod prisotne in vplivajo na življenjske razmere. Še posebej velik poudarek je letos na vodah. Dan bodo s številnimi dogodki obeležili tudi po Sloveniji.

S podnebnimi spremembami so neločljivo povezane vode, ki predstavljajo nenadomestljiv naravni vir, življenjski prostor in vir številnih dejavnosti. Voda pa je, poleg svoje ključne življenjske funkcije, tudi ključni element gospodarskega in družbenega razvoj ter vzdrževanja ekosistema preko ohranjanja naravnega vodnega cikla, postaja pa tudi čedalje bolj omejena dobrina.

Povečevanje števila prebivalstva in naraščajoča urbanizacija, intenzivno kmetijstvo, povečevanje rabe vode v industriji in pri pridobivanju energije obremenjujejo razpoložljive vodne vire.

Poraba vode se je zadnjih 50 letih podvojila, medtem ko je kakovost vode zaradi onesnaževanja v povprečju upadla, sporočilo letošnjega dne Zemlje pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Dan Zemlje bodo s številnimi dogodki in prireditvami obeležili tudi v Sloveniji. Ob robu svetovnega dneva bo v torek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala četrta Eko konferenca, številne dogodke pa različna društva in organizacije pripravljajo že danes. Predsednik republike Borut Pahor se bo udeležil zaključne prireditve akcije Zemljo so nam posodili otroci, ki bo potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani