Zanimivosti

Prva spletna galerija v Sloveniji

STA / S.R.
21. 4. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mladinski kulturni center Maribor je pred dnevi zagnal prvo slovensko spletno galerijo, ki je namenjena mladim, bolj ali manj uveljavljenim umetnikom iz Slovenije in tudi iz tujine.

Mkc.si

Galerija Web Nox je dostopna na spletnem naslovu http://www.mkc.si/sl/web-nox, kot prvi pa se v njej predstavlja Miha Kosmač.

Spletna galerija sodi pod okrilje že uveljavljene mariborske galerije Media Nox, kjer, kot pravijo, hočejo stopiti v korak s časom ter slediti sodobnim trendom, ki narekujejo modernizacijo galerijskih pristopov.

"Ob splošnem pomanjkanju finančnih sredstev in ustreznih galerijskih prostorov se zdi bistveno, da poskušamo omejitve fizičnega sveta prekoračiti vsaj v navideznem. Tu namreč za predstavitev umetnika ali umetnine ne potrebujemo več terminskega načrta, organizacijske zmešnjave in fizičnega prostora," pojasnjuje kustosinja Nina Jeza.

Medtem ko so običajne galerije danes velikokrat dojete kot dolgočasen in resnoben prostor, je svetovni splet pojem zabave in tisti prostor, kjer ljudje preživljajo vedno več časa. V MKC Maribor si obetajo, da bodo tako lažje pritegnili predvsem mlajše obiskovalce, med prednostmi spletne galerije pa sta tudi časovno neomejena dostopnost ter ustreznejša predstavitev novejših umetniških del, ki so velikokrat ustvarjena s pomočjo računalnika.

Po besedah Nine Jeza gre za prvo tovrstno galerijo v Sloveniji. "V Sloveniji že imamo e-galerije, a v smislu, da predstavljajo samo določene avtorje z vsemi njihovimi deli, ki jih prek spleta tudi prodajajo," je povedala za STA. V primeru Web Noxa pa gre za razstavljanje koncepta določenega avtorja: "Predstavimo le del avtorjevih del, torej ima razstava tudi koncept in naslov. Ne gre torej za prodajo njegovih del ampak predstavitev določenih del."

Prvi izmed umetnikov, ki jih predstavljajo, je novopečeni diplomant ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Miha Kosmač. Tema njegove spletne razstave risb s tušem je Intriguing duality oziroma Vznemirjujoča dvojnost, v kateri umetnik predstavlja pse kot zrcalne podobe ali ogledala ljudi.

Letos imajo namen predstaviti še štiri avtorje, s tem da se razstave vmes ne bodo podirale ampak bodo na ogled vzporedno. Obiskovalci bodo lahko prek spletnega omrežja Facebook tudi glasovali, katerega dela bi želeli videti tudi v živo v razstavnih prostorih galerije Media Nox.