Zanimivosti

Kdo je Giorgio Napolitano?

STA/R.S.
20. 4. 2013, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Giorgio Napolitano je 87-letnik, ki mu je italijanski parlament kot prvemu italijanskemu predsedniku zaupal drugi sedemletni predsedniški mandat.

Reuters

Svojo državo bo iz politične krize poskušal popeljati nekdanji komunist z nespornimi političnimi veščinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Napolitano, ki se sploh ni nameraval potegovati za drugi mandat, je danes popoldne sprejel odločitev, da bo znova kandidiral, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj državo reši pred poglabljajočo se politično krizo. Kot je pojasnil, glede na politično situacijo ne more zavrniti sprejetja te odgovornosti.
Giorgio Napolitano se je rodil 29. junija 1925 v Neaplju v družini intelektualcev, politično kariero pa je začel graditi v drugi svetovni vojni, ko je bil aktiven član upora proti nacistom in fašistom. Leta 1942 se je pridružil protifašističnemu gibanju, leta 1945 pa je uradno postal član Italijanske komunistične partije, vstopil je v politiko in bil leta 1953 prvič izvoljen v parlament.
Do takrat je Napolitano pridobil diplomo s področja prava. Bil je član nacionalnega komiteja stranke in je postajal vse bolj ključna oseba v njeni organizaciji. Kljub sporni podpori invaziji Sovjetske zveze na Madžarsko leta 1956 je bil eden od voditeljev reformističnega dela stranke.
Po razpadu Sovjetske zveze je bila sicer leta 1991 razpuščena tudi Italijanska komunistična stranka, njena glavna naslednica pa je postala sedanja Demokratska stranka.
Napolitano je bil od leta 1992 do 1994 predsednik spodnjega doma italijanskega parlamenta, v prvi vladi Romana Prodija pa je služil kot notranji minister. Ministrski položaj je zasedal od leta 1996 do 1998, zatem pa je bil izvoljen v Evropski parlament v Strasbourgu, kjer je bil poslanec do leta 2004. Italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi ga je septembra 2005 imenoval za dosmrtnega senatorja.
Giorgio Napolitano je bil za italijanskega predsednika izvoljen leta 2006, s čimer je postal prvi nekdanji komunist, ki je sedel na ta stolček. S ponovno izvolitvijo pa je postal še prvi italijanski predsednik, ki mu je bil zaupan drugi mandat.
Kot italijanski predsednik je tudi pripravil teren za vzpon nekdanjega evropskega komisarja Maria Montija na mesto premiera, potem ko je leta 2011 z oblasti umaknil Silvio Berlusconi.
Sedemletni mandat Napolitana je zaznamovala najhujša gospodarska recesija v Italiji v povojnem obdobju. Ta je botrovala tudi širjenju pesimizma na vse večji del italijanske družbe.
Napolitano je sicer že skoraj 60 let poročen in ima dva sinova.