Zanimivosti

Rusija v vesolje poslala miši, polže in gekone

STA / S.R.
19. 4. 2013, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rusija je danes v vesolje poslala satelit, v katerem se med drugim nahaja 45 miši, 20 polžev in 15 gekonov.

Reuters
Raketa Sojuz, ki je v vesolje ponesla tudi polže in miši.

Satelit bo v vesolju ostal mesec dni, Rusiji pa bodo zbrani podatki morda lahko v pomoč pri pripravi načrtovane prve človeške misije na Mars, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Satelit Bion-M so izstrelili s kozmodroma Bajkonur ob 14. uri po moskovskem času. Med živimi bitji, ki jih je ponesel s sabo v orbito, so tudi ribe in druge manjše živali. Različne skupine živali so sicer ločene med sabo.

Glavni predmet raziskovanja so miši, s katerimi pa so imeli raziskovalci po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass še pred izstrelitvijo nekaj težav. Tri so namreč morali zamenjati, ker je zaradi agresije med njimi ena celo poginila.

Tokrat je prvič, da so miši poletele v vesolje v biološkem satelitu. Raziskovalci naj bi na njih ugotavljali, kakšne spremembe na ravni celic in molekul pusti dolga misija. Za miši je namreč 30 dni glede na celoten življenjski cikel precej dolga doba.

Raketa Sojuz, ki je v vesolje ponesla satelit Bion-M, je sicer v orbito poslala še šest drugih satelitov - enega ruskega, tri nemške, enega ameriškega in enega južnokorejskega. Ti bodo namenjeni testiranju različnih tehnologij.