Zanimivosti

Zelena luč za novi največji teleskop na svetu

J. P.
19. 4. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po nekaj razgretih razpravah so havajske oblasti končno izdale dovoljenje za gradnjo pričakovanega teleskopa, imenovana »Tridesetmetrski teleskop« (TMT).

Wikipedia

Zgrajen bo na vrhu spečega vulkana Mauna Kea. Ko bo končan, bo veljal za največji svetovni teleskop, astrologi pa se lahko nadejajo novih dosežkov, kot je denimo zretje skozi notranjščino zgodnjega vesolja.

To pomeni slike dogodkov izpred trinajstih milijard let. Gradnja teleskopa naj bi se začela leta 2014 v mesecu aprilu – teleskop bo stal poleg že trinajstih tam stoječih, ki delujejo na vrhu štiri tisoč dvesto metrov visokega spečega vulkana, ki velja za najbolj popularno teleskopsko destinacijo poleg gorskih vrhov v Čilu.

Trenutno za največja teleskopa vrh Mauna Kee veljata desetmetrska Keck dvojčka, gotovo pa je, da bo TMT pomenil konec njune vladavine.

Njegovo zrcalo bo merilo trideset metrov, kar pomeni, da bo njegovo zbirno območje devetkrat večje od tistega, ki ga zmorejo današnji največji optični teleskopi. Projekt je imel zvrhano mero predporodnih težav in bi skoraj bil opuščen. Lokacija, na kateri bo teleskop stal, naj bi bila starodavno pokopališče, sam vrh pa naj bi bil namenjen izključno poglavarjem in duhovnikom.

Nekatere okoliške okoljevarstvene skupine so proti projektu začele peticije.

Projekt je odobritev prejel šele, ko je bilo zadoščeno dvema ducatoma pogojev – med drugim so projektanti morali pristati na najetje posebnega kulturnega specialista, in obvezne udeležbe tečaja za delavce, da dobijo zavest o samem kraju.