Zanimivosti

Plastificirani verniki na letalu

J. P.
18. 4. 2013, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po spletu je zaokrožila fotografija judovskega moškega, kako zavit v plastično vrečko sedi med potniki na letalu.

Zajem zaslona

Nekateri ultra-ortodoksni Judje se držijo strogih pravil spolne segregacije v javnosti. Za dotičnega, v popolnoma črno oblečenega osebka pa nekateri menijo, da pripada Kohanimom.

Ti verjamejo, da so neposredni nasledniki duhovnikov iz starodavnega Izraela, ki ne smejo priti v stik z mrtvimi, če hočejo ohraniti svojo nadpovprečno svetost. Stroga pravila naj bi jim prepovedovala vstop na pokopališča, razen za pogrebe bližnjih sorodnikov, ter tudi letenje čez njih.

Rešitev za to pa je menda našel rabin Yosef Shalom Eliashiv, vodja litovske skupnosti Haredi iz Izraela, ki je dognal, da pri letih čez pokopališča kot nekakšna obramba zadostno deluje plastična vrečka, v katero se pripadnik te veje judovstva ovije. To bi vsekakor razložilo nenavadno, plastificirano pojavo. Za dihanje si ti posamezniki v vrečke napravijo manjše luknje, skozi katere lahko nato dihajo.

Pristaši tega nauka so v strahu zavoljo neoporečnosti svoje svetosti, kadar letijo z oziroma proti letališču Ben Gurion v izraelskem mestu Tel Aviv, zato se menda neprodušno zavijejo v plastiko.

Zaradi vse pogostejšega tovrstnega ravnanja, so pri izraelskem letalskem prevozniku El Al uvedli posebno pravilo, ki zavijanje v plastične vrečke v velikosti človeka prepoveduje, nadalje pa so prilagodili letalske poti, da se izognejo pokopališčem, prav tako pa bodo potnike obveščali, če je v tovornem delu letala shranjeno truplo za prevoz.