S takšnim pogonom bi lahko Mars dosegli v tridesetih dneh napram letom, ki bi jih potrebovali z današnjo tehnologijo. Skupina znanstvenikov z Univerze v Washingtonu pod taktirko Johna Slougha, je zadnjih nekaj let delala na edinstveni rešitvi za manipulacijo jedrske fuzije.

V tem oziru so naredili velik napredek, saj so v svojem laboratoriju uspešno preizkusili vsako izmed posameznih stopenj njihove fuzijske rakete. Za nič manj od revolucionarnega bi se izkazal uspešen celostni preizkus, kar za njih predstavlja naslednji korak, za nas pa polnopravno delujočo fuzijsko raketo.

Vendar pa bodo morali za zagon proizvesti več energije, kolikor je potrebuje proces fuzije, kar pa ni uspelo še nikomur šestdesetletnim raziskavam in vloženim milijardam evrov navkljub.

Fuzijska raketa bi premogla izredno gostoto energije, tudi do sedem milijonov večkrat kot pa jo premore konvencionalno raketno gorivo. To ne pomeni le, da bi lahko zgradili več raket, ki bi zmogle 321868 kilometrov na uro, ampak tudi, da bi bile te rakete veliko lažje in posledično tudi cenejše.

Z uporabo obstoječih raketnih goriv se ljudje ne moremo nadejati potovanj daleč od Zemlje.

Slough upa, da bi z njihovim virom energije lahko medplanetarno potovanje postalo nekaj običajnega.