Zanimivosti

David Lynch posnel film o transcendentalni meditaciji

STA/ M.V.
14. 4. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški režiser David Lynch je posnel dokumentarni film Meditation, Creativity, Peace (Meditacija, ustvarjalnost, mir), v katerem je predstavil tehniko transcendentalne meditacije.

Flickr

Po mnenju režiserja bi morale ameriške oblasti s pomočjo transcendentalne meditacije pristopiti k zdravljenju vojakov, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo. Na nedavni premierni projekciji dokumentarca je Lynch dodal, da je transcendentalna meditacija lahko v pomoč tudi težavnim otrokom, zapornikom ter ženskam, ki so bile žrtve zlorabe.

"Nekateri pravijo, da gre za lahko obliko meditacije, ki je primerna za začetnike. To mišljenje je popolnoma zgrešeno. Gre za antično obliko meditacije, ki je neverjetno blagodejna in izjemno učinkovita pri odpravljanju stresa," je režiserjeve besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Lynch, ki podpisuje filme, kot so Človek slon (1980), Modri žamet (1986) ter Mulholland Drive (2001), je znan promotor transcendentalne meditacije, ki jo je leta 1960 razvil indijski guru Maharishi Mahesh Yogi. Tovrstna meditacija naj bi pomagala pri odpravljanju ponavljajočih se projekcij prizorov (flashbackov) in neprijetnih spominov, lajšala naj bi nespečnost ter naj bi zmanjševala potrebo po zlorabi drog in alkohola.

Dokumentarec "Meditation, Creativity, Peace" sledi režiserju na poti po Evropi. Med drugim prikazuje, kako Lynch študentom filma razlaga koristnost transcendentalne meditacije. Posnetke prekinjajo filozofski izreki in aforizmi iz religioznih besedil.