Zanimivosti

Tablice in telefoni ubijajo osebne računalnike

STA / S.R.
12. 4. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetovna prodaja osebnih računalnikov se je v letošnjem prvem četrtletju po podatkih analitske hiše IDC zmanjšala za skoraj 14 odstotkov.

Reuters
Tablice so vse bolj priljubljene.

Gre za največji upad od leta 1994, ko so analitiki začeli spremljati prodajo, pripisati pa ga gre vse večji popularnosti tabličnih računalnikov in pametnih telefonov.

Prodaja na letni ravni upada že štiri četrtletja zapored, po podatkih analitikov pa se ne zmanjšuje le v Evropi in v ZDA, ampak povsod po svetu. Ta je v prvem četrtletju sicer znašala 76 milijonov enot.

Upad je presenetil analitike, ki so sprva pričakovali le 7,7-odstotni padec na letni ravni, računali pa so tudi na izboljšanje gospodarskega okolja in na nove modele osebnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows 8, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sedaj na žalost postaja jasno, da prihod Windows 8 ni pospešil prodaje osebnih računalnikov - kaže, da jo je celo upočasnil," meni Bob O'Donnell iz analitske hiše IDC. Neuspeh je pripisal spremembam uporabniškega vmesnika, ki so med drugim odpravile dobro poznani gumb Start, in pa visokim cenam osebnih računalnikov z zasloni na dotik v primerjavi s tablicami in podobnimi napravami.

"Uporabniki se vse bolj selijo z osebnih računalnikov na druge povezane naprave, kot so tablice in pametni telefoni. Celo v državah v razvoju, kjer je računalnikov malo, ne pričakujemo bistvene priložnost za proizvajalce osebnih računalnikov," je dejal Mikako Kitagawa iz analitske hiše Gartner.

Ameriški tehnološki velikan Hewlett-Packard, ki po podatkih IDC ostaja največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu, je sicer v prvem četrtletju letos zabeležil kar 23-odstoten padec prodaje na letni ravni. Tik za petami mu sledi kitajski proizvajalec Lenovo.

Hewlett-Packard je v prvem četrtletju prodal skoraj 12 milijonov osebnih računalnikov in dosegel 15,7-odstotni tržni delež, Lenovo pa mu sledi s 15,3-odstotnim deležem in z 11,7 milijona prodanih računalnikov. Ameriški proizvajalec Dell je na tretjem mestu z 11,8-odstotnim deležem, sledila pa tajvanska Acer (8,1 odstotka) in Asus (5,7 odstotka).