Zanimivosti

Aplikacija za spremljanje porabe električne energije

STA / S.R.
11. 4. 2013, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tretji največji trgovec z električno energijo v Sloveniji, podjetje Elektro Celje Energija (ECE), je danes predstavilo mobilno aplikacijo za pametne telefone ECE mobil, ki omogoča spremljanje porabe električne energije svojim kupcem.

Google Play

Je prva aplikacija te vrste v Sloveniji in ena redkih v svetu, je STA dejal direktor ECE Mitja Terče. Celjska družba, ki letos obeležuje sto let obstoja, je aplikacijo razvila skupaj z družbo One iz Ljubljane. Koliko je vreden projekt, Terče ni želel razkriti, je pa projekt po njegovih besedah v okviru strategije družbe, da so stroškovno učinkoviti.

Za razvoj aplikacije so se odločili zato, da se še bolj približajo kupcem in jim ponudijo moderno orodje, s pomočjo katerega bodo lahko prek pametnega telefona opravljali komunikacijo z družbo ECE. Aplikacija kupcem ECE omogoča spremljanje stanja števca in oddajanje podatkov, spremljanje porabe in primerjave za nazaj, pregled finančnih tokov med uporabnikom in ECE, preverjanje pogodbenega razmerja, primerjavo različnih ponudb paketov in še nekatere druge možnosti.

Aplikacija je narejena za operacijska sistema Android in Ios in je že brezplačno na voljo v spletnih trgovinah oz. bo v dnevu ali dveh. Ob registraciji uporabnik ECE potrebuje tudi osnovne podatke o merilnem mestu in računu, nekatere možnosti iz aplikacije pa so sicer na voljo tudi neuporabnikom ECE.

Danes predstavljena aplikacija ponuja tudi grafični prikaz, kje vse v Sloveniji se nahajajo polnilnice električnih avtomobilov. Ob tej priložnosti je ECE danes pred svojo poslovno zgradbo v Celju odprl novo polnilno postajo, ki je hkrati njihova druga, saj imajo eno že ob celjskim trgovskim središču City center.

ECE ima trenutno med svojimi uporabniki okoli 150.000 gospodinjstev in okoli 10.000 poslovnih uporabnikov. Podjetje raste v poslovnem smislu, lani je ustvarilo 94 milijonov evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v letu prej, in leto sklenilo z 838.000 evri dobička. Podjetje je lani postalo tretji največji trgovec z električno energijo v Sloveniji s 14,3-odstotnim tržnim deležem, letos pa načrtujejo 25-odstotno rast prihodkov v primerjavi z lani, je povedal Terče.

ECE letos obeležuje 100-letnico obstoja, ob tem pa Terče pravi, da so kljub stoletnici eno najmodernejših podjetij v Sloveniji. Začeli so tudi že s širitvijo na področja drugih energentov, med drugim na lesno biomaso in letos tudi na zemeljski plin.