Zanimivosti

Klimatski modeli so preveč konservativni

J. P.
8. 4. 2013, 23.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nedavna študija je pokazala, da se je pred štirimi milijoni let med Indonezijo in Južno Ameriko raztezalo telo tople vode, ki je znatno vplivalo na podnebne spremembe v tropih.

Wikipedia
Ozračje je bilo toplejše kot je danes, a tudi stabilnejše, z več ogljikovega dioksida v atmosferi.

Pliocen se je začel pred 5.332 milijoni let in trajal do pred 2.588 milijoni let. Ozračje je bilo toplejše kot je danes, a tudi stabilnejše, z več ogljikovega dioksida v atmosferi.

Slednje je poglavitni razlog, zakaj se klimatologi tako zanimajo za proučevanje omenjenega obdobja, saj nudi razumevanje o Zemljinih odzivih na pogoje, za katere se znanstveniki nadejajo, da se bodo najverjetneje ponovili v nekaj desetletjih.

V pliocenu je velikansko telo vode, ki ga znanstveniki sicer še ne znajo razložiti, drastično spremenilo deževna obdobja v tropskih območjih, morda tudi v celoti odpravilo monsune.

Nekateri tako verjamejo, da je posledično osuševanje zahodne Afrike pripomoglo k vzponu Homo sapiensa. Mednarodna skupina znanstvenikov je odkrila, da so v preteklih toplejših obdobjih planeta razvidne spremembe v vzorcu temperatur voda tropskih morij.

Obenem pa še dodajajo, da obstoječi klimatski modeli ne ustrezajo preteklim temperaturnim beleženjem za zadnjih petih milijonov let, kar po njihovem pomeni, da so raziskave predhodnih stanj ozračja zgolj v prid razumevanja negotovosti prihodnjih sprememb in ne dejanski pokazatelj.