Zanimivosti

V Španiji nič več pred oltar s 14 leti

STA/ M.V.
5. 4. 2013, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Španske oblasti so danes obelodanile, da bodo minimalno starost, potrebno za poroko, s 14 let dvignile na 16 let, predlagajo pa tudi zvišanje minimalne starosti, ko oseba lahko pristane na spolni odnos. S temi ukrepi želi vlada premiera Mariana Rajoyja omejiti zlorabe otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Flickr

Starost, pri kateri lahko človek stopi v zakonsko zvezo, je v Španiji 18 let, vendar zakonodaja v določenih okoliščinah dopušča poroko tudi pri 14 letih. To mejo bomo dvignili na 16 let, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za socialne zadeve Ana Mato.

Hkrati je predlagala, da se poveča tudi starost, pri kateri človek lahko pristane na spolni odnos. Ta je trenutno 13 let in je "ena najnižjih v regiji". S tem bi omejili zlorabe mladoletnih oseb, je dodala ministrica.

Glede primerne starostne omejitve pri spolnih odnosih se bo španska vlada posvetovala s političnimi strankami in organizacijami, ki si prizadevajo za dobrobit otrok.

V skladu s priporočili odbora ZN za pravice otroka je španska vlada že uvedla enotno starostno mejo za pitje alkohola za celotno državo, ki je 18 let. Pred tem je bilo določanje te meje v rokah španskih dežel.

V okviru načrta za zaščito otrok, za katerega bodo namenili 5,2 milijarde evrov, se bo španska vlada soočila tudi z revščino otrok, ki je postala v Španiji, kjer je zaradi krize brez dela že okoli 26 odstotkov ljudi, resen problem, še navaja AFP.