Zanimivosti

Blackberry presenetil z dobičkom

STA / S.R.
28. 3. 2013, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kanadski proizvajalec telefonov Blackberry, do nedavnega Research in Motion (RIM), je v minulem poslovnem četrtletju presenetil analitike in ustvaril skromen dobiček.

Arhiv proizvajalca
Blackberry Z10

Ob tem je objavil še, da je prodal okoli milijon telefonov, ki jih poganja novi operacijski sistem Blackberry 10. Podjetje je poslovno četrtletje, ki se je zaključilo 2. marca, končalo z 98 milijonov dolarjev dobička, potem ko je v enakem lanskem obdobju ustvarilo 125 milijonov dolarjev izgube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proizvajalec telefonov je sicer v pomembnem prehodnem obdobju, saj je začel prodajati telefone na novi platformi. To bi lahko bilo ključno za podjetje, ki je v zadnjem obdobju začelo zaostajati za konkurenti in izgubljati kupce.

V minulem četrtletju je sicer RIM prodal šest milijonov pametnih telefonov, od tega okoli milijon z operacijskim sistemom Blackberry 10.

Blackberry je novo platformo predstavil 30. januarja, ob tem pa je tudi opustil ime Research in Motion. Prodaja novih telefonov je sicer stekla različno od regije do regije, v ZDA so na primer nove telefone začeli prodajati šele prejšnji teden.

Prihodki Blackberryja so se v minulem četrtletju znižali za 36 odstotkov na 2,7 milijarde dolarjev. S tem podjetje ni izpolnilo pričakovanj analitikov.

Blackberry je bil ustanovljen leta 1999 in je dolgo držal primat na trgu pametnih telefonov za poslovneže in druge stranke. Nato so prišli konkurenčni pametni telefoni, kot je iphone, ki so uporabnikom pokazali, da telefon zmore še veliko več kot le elektronska sporočila in telefonske klice.

Medtem ko je Research in Motion dolgo odlašal s prepotrebno modernizacijo operacijskega sistema, je moral ukiniti več kot 5000 delovnih mest. Njegovi delničarji so izgubili več kot 70 milijard dolarjev.