Zanimivosti

Z žlico po Sloveniji

Benjamin Kračun
27. 3. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dijaki Srednje gostinske šole v Celju so pripravili razstavo slovenskih znamk, ki pa niso vsakdanje, ampak so namenjene predstavitvi slovenske tradicionalne hrane.

Urška Cvilak

Urška Cvilak
Domačih dobrot ni manjkalo.

Bogata kulinarična, filatelistična in etnološka znanja je dijakom in obiskovalcem predstavil dr. Janez Bogataj, ki je s svojo zakladnico znanja in idej na zanimiv način predstavil tradicionalno slovensko kulinariko in zgodovine slovenskih jedi. Med predavatelji so bili tudi Drago Medved in Tone Petek, ki je razstavo tudi postavil.

Dijaki in profesorji SŠGT so za vse obiskovalce pripravili tudi pokušino jedi, ki so predstavljene na priložnostnih znamkah. Pravo kulinarično doživetje tradicije v povezavi z modernim svetom. Glasbeni program pa je dopolnil Adi Smolar, ki je s svojimi izvirnimi besedili popestril dogodek.

Urška Cvilak
Ob priložnosti je šola izdala razglednico, osebno znamko in poštni žig.

"Priznam, da sem zelo vesel, da mladi obujajo tradicijo in skrbijo, da se le-ta ne izgubi v poplavi modernega sveta. Le dobre in zdrave osnove dajejo temelje za nadaljnjo gradnjo - in tako je tudi s hrano. Slovenci imamo vrhunsko lastno kulinariko, ki očara mnoge po svetu kakor tudi  obiskovalce naše lepe dežele. Prav bi bilo, da bi se v slovenskem prostoru našlo več priložnosti za naše tradicionalne jedi in da bi gostinci bolj poudarili lastno kulinariko. Domače je tisto, kar ne more nihče posnemati, vedno ostane domače in je najbolje narejeno na domači zemlji in v domači kuhinji. Večja mera spoštovanja do lastnih zakladov nas bo pripeljala do boljših in večjih uspehov. Zagotovo je to, ki ima težo in ki nam daje upanje, da bogata kulinarična zgodovina ne bo izumrla nikoli. Prav je tako."

Urška Cvilak
Priložnostne znamke, ki jih je užitek pogledati oziroma kot je dejal dr. Janez Bogataj: Škoda, da nimajo okusa!