Zanimivosti

Umrl kubanski pianist Bebo Valdes

STA/ M.V.
23. 3. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Švedskem, kjer je živel več kot 40 let, je v petek star 94 let umrl eden najbolj znanih kubanskih pianistov in skladateljev Bebo Valdes. Umrl je nocoj v bolnišnici. Pri njem sta bila sinova, je za francosko tiskovno agencijo AFP v petek zvečer povedal njegov prijatelj Heri Ekelund.

Wikipedia

Valdes, rojen leta 1918 v Quivicanu s pravim imenom Dionisio Ramon Emilio Valdes Amaro, je začel glasbeno pot v nočnih lokalnih v Havani v 40. letih minulega stoletja. Pod vplivom ameriškega jazza, kubanskih melodij in afriških ritmov je leta 1948 postal glavni pianist in aranžer za hišni ansambel znanega havanskega kluba Tropicana.

Po revoluciji na Kubi leta 1959 je Valdes pobegnil v Mehiko, na Kubi pa sta ostala njegova žena in njunih pet otrok. Leta 1963 se je ustalil v Stockholmu, kjer se je poročil s Švedinjo in si ustvaril novo družino.

Na Švedskem je igral klavir po hotelih in barih. "To je moj poklic in konjiček. Živim zaljubljen v to, kar delam. V tistih letih v Stockholmu, tudi če nisem bil slaven, sem to počel, ker sem imel to rad. In delal bi to vse do smrti," je Valdes povedal leta 2006 v intervjuju za ameriški radio.

Dolgo časa ni snemal, leta 1994, ko je bil star 76 let, pa je izdal album z naslovom "Bebo Rides Again", ki je postal velika uspešnica. Valdes je zanj prejel tudi več glasbenih nagrad grammy.

Nekaj let je živel v Španiji, pred mesecem dni pa se je vrnil na Švedsko. Po navedbah svojcev je bolehal za Alzheimerjevo boleznijo.

Bebo Valdes je oče znanega glasbenika Chucha Valdesa, ki je leta 2010 koncertiral v Ljubljani.