Zanimivosti

Nemčija evropska sredstva vlaga v vetrno energijo

STA/ M.V,
23. 3. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemčija si je lani zagotovila za več kot 5,2 milijarde evrov posojil Evropske investicijske banke (EIB). Največji delež sredstev je bil usmerjen v raziskave in razvoj, pa tudi konkretne projekte na področju vetrne energije. Mala in srednje velika podjetja so prejela posojila EIB v vrednosti okoli 850 milijonov evrov.

Tumblr

Največje posojilo, 500 milijonov evrov, je EIB lani v Nemčiji odobrila projektu razvoja vetrne elektrarne EnBW Baltic 2 z 80 vetrnicami, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. "EIB je v Evropi že dalj časa ena najpomembnejših financerjev obnovljivih virov energije," je ob predstavitvi podatkov ta teden poudaril podpredsednik banke Wilhelm Molterer.

Članice EU so sicer januarja soglasno potrdile dokapitalizacijo EIB v višini 10 milijard evrov. Dokapitalizacija bo banki omogočila, da za projekte po članicah v treh letih nameni do 60 milijard evrov dodatnih posojil.

V Sloveniji naj bi EIB sofinancirala izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). V ta namen naj bi banka zagotovila 550 milijonov evrov posojila.