Zanimivosti

Začenja se pomlad

STA / A.M.
20. 3. 2013, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z današnjim enakonočjem se na severni Zemljini polobli začenja pomlad. Ta bo nastopila ob 12.02 po našem času, ko bo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem.

Thinkstock
Na prvi pomladni dan je tako Sonce nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem, nato pa se začnejo dnevi še daljšati - do nastopa poletja. Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec tudi ob tokratni menjavi letnega časa pripravlja dan in večer odprtih vrat. Danes med 11. in 13. uro ter med 19. in 21. uro bodo astronomi obiskovalcem razkazali observatorij, opremo in astronomsko knjižnico. Pripravili bomo tudi več krajših predavanj, o tem, kaj se tedaj vidi na nebu, o našem osončju, o galaksiji in kozmosu. Prikazali bodo tudi delovanje njihovega največjega robotskega teleskopa, v večernem terminu pa bo v primeru jasnega vremena možno opazovanje neba z manjšimi teleskopi.

Medtem ko so zvončki, znanilci pomladi, ponekod že zacveteli, zunaj so tudi že čebele, se po nekaterih delih države narava še ni prebudila, višjeležeče predele pa še prekriva snežna odeja. Snežna odeja na Kredarici po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) še vedno meri štiri metre, na Voglu je še več kot dva metra snega, nekaj centimetrov snega imajo tudi še v Kočevju.

Vremenoslovci po torkovem jasnem vremenu po vsej državi za danes napovedujejo pooblačitev. Dopoldne bo rahlo deževalo predvsem v zahodnih, proti poldnevu in popoldne pa tudi ponekod v osrednjih in južnih krajih. V noči na četrtek se bodo padavine nekoliko okrepile in zajele vso državo, meja sneženja pa se bo spustila na okoli 800 metrov nadmorske višine.

Letošnjo zimo je bila na merilnih postajah na Kredarici, v Ljubljani, Novem mestu, v Ratečah, Murska Sobota po podatkih Arsa presežena povprečna maksimalna višina snežne odeje. Izjema je le Maribor, kjer so za povprečno maksimalno višino snežne odeje zaostali za nekaj več kot deset centimetrov.

Snežna odeja je sicer letošnjo zimo ležala dlje kot običajno v Novem mestu, Ljubljani ter Murski Soboti, za dolgoletnim povprečjem pa so zaostajali v Ratečah. Po nižinah Slovenije je bila sicer letos zasnežena predvsem druga polovica zime.

V letošnji zimi je bilo po do zdaj zbranih podatkih največ padavin v Beli krajini, kjer je padlo nad več kot 500 milimetrov padavin, na severovzhodu države pa je padlo okoli 230 milimetrov padavin. Dolgoletno povprečje padavin je bilo preseženo skoraj povsod po državi, najbolj, kar dvakratno, pa v Beli krajini.