Zanimivosti

Zgodnji ljudje naj bi bili presenetljivo pametni

J.P.
14. 3. 2013, 06.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nove raziskave so pokazale, da je bila za uporabo ognja potrebna visoka stopnja inteligence.

Wikipedia
Lobanja Homo erectusa

Uporaba ognja zahteva dolgoročno načrtovanje in skupinsko sodelovanje. To v povezavi z dokazi o uporabi ognja pomeni, da je bil Homo erectus pametnejši kot pa so domnevali. Sledovi pepela iz jame Wonderwerk iz Južne Afrike pričajo, da je naš prednik uporabljal ogenj že pred enim milijonom leti. Podobno najdišče je v Izraelu, imenovano Gesher Benot Ya'aqov, kjer so našli sledi uporabe ognja pred 800.000 leti.

Verjetno je, da so ogenj pridobivali iz naravnega vira, morda pa so ga znali zanetiti tudi sami. Nekateri antropologi verjamejo, da je kuhana hrana omogočila našim prednikom, da so jedli meso in dobili več hranil, obenem pa na tak način onemogočili bakterije. Tako se je lahko energija, potrebna za prebavo, preusmerila v možgansko rast.

Kot se torej izkaže, je ohranjanje ognja zahtevno opravilo. Homo erectus je moral načrtovati vnaprej, moral pa je tudi zasnovati primitivna orodja iz kamna. Uporaba ognja je od našega prednika terjala tudi dobro mero samonadzora, da ni pojedel hrane, preden je ta bila skuhana – nekaj, česar šimpanzi denimo niso zmožni.