Zanimivosti

Prelomne novice z Marsa

J.P.
13. 3. 2013, 21.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rover »Radovednost« je v vzorcu kamnine zajel kemijske elemente, minerale in druge kemikalije, ki namigujejo, da je na Marsu nekoč obstajalo življenje.

Wikipedia
Življenje na Rdečem planetu?

To je pomembno odkritje, saj je rover šele v začetnem stadiju svoje misije. V vzorcu so znanstveniki odkrili žveplo, dušik, vodik, kisik, fosfor in ogljik – vse ključne sestavine življenja. Nadalje so bili prisotni še glineni minerali in drugi elementi, ki namigujejo, da je bilo območje »Yellowknife Bay«, kjer je rover vzel vzorec, del pradavnega rečnega sistema ali pa jezera.

Četudi je še zgodaj, znanstveniki že domnevajo, da je šlo za sladko in ne za slano vodo. Prisotnost kalcijevega sulfata in gline pomeni verjetnost, da je bila prst nevtralna ali pa le rahlo alkalna. Še bolj pomembna pa je prisotnost zmesi oksidiranih, delno ali pa sploh ne oksidiranih kemikalij v vzorcu, saj skupaj delujejo kot nekakšna baterija za mikrobne življenjske oblike, podobno kot na Zemlji.

Še bolj kot pa možnost, da je nekoč na Marsu obstajalo življenje, pa je zanimivo dejstvo, da so bile razmere podobne Zemljinim. Preoblikovanje planetove atmosfere, temperature in površja tako postane vse bolj smiselna ideja.