Zanimivosti

Klasičnim mobilnikom je odklenkalo

STA / S.R.
5. 3. 2013, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prodaja pametnih mobilnikov bo po ocenah mednarodne analitske hiše IDC še naprej strmo naraščala, letos pa naj bi tudi prvič presegla prodajo klasičnih mobilnih telefonov.

Letos naj bi bilo po ocenah analitikov prodanih že 918 milijonov pametnih telefonov, predvsem na račun vse večjega povpraševanja v Braziliji, Indiji in na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi nižjih cen, velikega izbora in pospešene gradnje četrte generacije mobilnih omrežij, ki dajejo velik poudarek prenosu podatkov, postajajo pametni telefoni vse bolj priljubljeni," menijo pri analitski hiši IDC.

Letos naj bi tako prodaja pametnih mobilnikov presegla 50 odstotkov celotnega trga mobilnih telefonov, do konca leta 2017 pa naj bi dosegla že 1,5 milijarde enot oziroma dve tretjini celotnega trga mobilnih telefonov.

Po navedbah IDC gre rast pripisati predvsem rastočemu srednjemu sloju v Braziliji, Indiji in na Kitajskem. Slednja je lani prehitela ZDA v številu prodanih pametnih naprav, letos pa naj bi prodaja dosegla 301 milijona enot ali 32,8 odstotka vseh prodanih pametnih mobilnikov. V ZDA so v istem obdobju prodali le 137 milijonov pametnih telefonov.

Po podatkih nemškega IT združenja BITKOM bo celoten trg informacijske tehnologije letos dosegel 2700 milijard evrov, kar je 5,1 odstotka več kot leta 2012. Tudi na tem področju naj bi prišlo do rasti predvsem zaradi večje porabe v Indiji (13,9 odstotka), Braziliji (9,6 odstotka) in na Kitajskem (8,9 odstotka).

Seveda pa ZDA in EU še vedno največ porabita za informacijsko tehnologijo - ZDA je na prvem mestu z 26,8-odstotnim kolačem, sledijo pa države unije, ki skupaj dosegajo 21,8 odstotka. Kitajska kljub skokoviti rasti po podatkih nemškega združenja na svetovni ravni zaseda le 9,5-odstotni tržni delež.