Zanimivosti

Spodbuda plačevanju z mobilniki?

STA / S.R.
28. 2. 2013, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največji svetovni izdajatelj kreditnih kartic Visa je najavil globalno partnerstvo z največjim proizvajalcem mobilnikov na svetu Samsungom na področju mobilnega plačevanja.

Omenjeno partnerstvo bi lahko pomenilo močno spodbudo že dolgo oglaševani uporabi pametnih mobilnikov za brezstično plačevanje blaga in storitev, torej brez potrebe po kreditnih karticah ali gotovini.

Visino storitev za brezstično plačevanje bi na podlagi sklenjenega partnerstva uporabljali imetniki Samsungovih pametnih mobilnih telefonov, ki podpirajo tehnologijo komunikacije na bližino (NFC). Ta omogoča prenos informacij z mobilnika na bližnji čitalnik brez potrebe, da se napravi dotakneta.

V skladu z dogovorom naj bi Samsung naslednjo generacijo svojih mobilnih naprav opremil z Visino plačilno tehnologijo, kar vključuje prednamestitev Visinega brezstičnega plačilnega sistema Visa payWave v obliki aplikacije.

"Samsungova naprava, opremljena z Visino brezstično plačilno storitvijo, je močna ponudba, ki bo omogočila, da mobilna plačila postanejo resničnost za ljudi po vsem svetu," je v okviru svetovnega kongresa mobilne telefonije v Barceloni povedal podpredsednik Vise Europe Mariano Dima.

Uspeh sistema, pri katerem nameravata sodelovati Visa in Samsung, je sicer še vedno odvisen od tega, če bodo k njegovi uporabi oziroma podpori pristale tudi banke.