Zanimivosti

HP prodal sistem Webos podjetju LG

STA / S.R.
28. 2. 2013, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Hewlett-Packard (HP) se je odločil za prodajo svojega operacijskega sistema za mobilnike Webos južnokorejskemu proizvajalcu elektronike LG Electronics.

Ta naj bi ga uporabljal v televizorjih, povezanih z internetom. V južnokorejskem podjetju so dejali, da jim bo tehnologija Webos v povezavi z njihovo lastno tehnologijo ter z uporabo najnovejših spletnih tehnologij omogočila nove inovacije v smeri intuitivne uporabniške izkušnje in internetnih storitev na različnih napravah.

Južnokorejski proizvajalec elektronike naj bi sicer sistem Webos, ki bo še naprej ostal odprtokoden, kot omenjeno uporabil predvsem v televizorjih, povezanih z internetom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

LG bo v okviru dogovora od družbe HP pod svoje okrilje prevzel tudi ekipo, ki skrbi za razvoj sistema Webos. LG namreč krepi investicije v raziskave in razvoj v kalifornijski Silicijevi dolini. Finančne podrobnosti posla sicer uradno niso znane.

Do sklenitve tega posla sicer prihaja v času novic, da bo HP aprila predstavil tablični računalnik Slate 7 z operacijskim sistemom Android in tako okrepil navezo z ameriškim spletnim velikanom Googlom, ki stoji za tem operacijskim sistemom.

HP je sistem Webos pridobil leta 2010 v okviru 1,2 milijarde dolarjev vrednega prevzema podjetja Palm, znanega po istoimenskih dlančnikih. Sistem Webos je uporabil leta 2011 v komercialno neuspešni tablici Touchpad.